Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

POLUARE FĂRĂ PRECEDENT într-unul dintre cele mai mari orașe din lume: Justiția a intervenit

poluare

Justiţia indiană a acordat 48 de ore guvernului pentru a lua măsuri împotriva poluării alarmante din New Delhi, un tribunal denunţând neglijenţa autorităţilor într-un moment în care comunitatea internaţională este reunită în cadrul conferinţei COP22 de la Marrakech, relatează AFP.

Un nor gros de poluare acoperă de circa zece zile capitala cea mai poluată din lume potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, un episod de poluare extremă care a început în timpul manifestărilor dedicate sărbătorii hinduse Diwali la sfârşitul lui octombrie.

Citește și: Știai motivele pentru care unii par mai SEXY decât alții? / VIDEO

Fenomenul este atât de grav încât în ultimele zile locuitorii din New Delhi au găsit fum şi în propriile case.

Justiţia a criticat marţi, în cadrul unei audienţe la un tribunal specializat în chestiunii de mediu, răspunsul insuficient şi tardiv al autorităţilor locale în ciuda recurenţei anuale a acestui episod de poluare, care a ajuns la un maxim în această toamnă.

Citește și: Asta e legătura dintre kilogramele în plus și memorie

'Ce faceţi în timp ce există această poluare şi nivelurile particulelor fine sunt dincolo de limitele prescrise?', a spus judecătorul Swantanter Kumar, conform relatării agenţiei Press Trust of India.

Făcând referire la o tehnică utilizată la Beijing pentru a disipa poluarea în ajunul Jocurilor Olimpice din 2008, el a întrebat autorităţile din New Delhi de ce nu au utilizat elicoptere pentru arunca apă deasupra oraşului sau în împrejurimi.

Citește și: Lady Gaga va juca rolul Donatellei Versace în serialul „American Crime Story”

Municipalitatea a anunţat duminică o închidere a şcolilor timp de trei zile precum şi închiderea temporară a şantierelor de construcţie, în condiţiile în care 'smogul' a ocupat oraşul de o săptămână.

Somat de Curtea supremă să prezinte un plan serios, guvernul federal a primit un termen de două zile.

Citește și: Manny Pacquiao anunță un nou MECI AL SECOLULUI cu Floyd Mayweather

'Daţi-mi două zile. Vom avea o reuniune cu ministrul mediului şi vom prezenta un răspuns global la problema poluării din New Delhi', a pledat în faţa Curţii, Ranjit Kumar, în numele guvernului central.

Indicele de poluare a explodat din cauza fumului de la petarde şi focuri de artificii de la sărbătoarea Diwali, iar apoi situaţia s-a agravat din cauza arderii vegetaţiei din zonele din jur, a emanaţiilor vehiculelor şi ale uzinelor, în combinaţie cu scăderea temperaturilor.

Citește și: Robert De Niro a făcut scandal cu Arnold Schwarzenegger: Ce s-a întâmplat între cei doi actori

Odată cu răcirea, poluanţii nu se disipează şi metropola este pur şi simplu asfixiată de o ceaţă grea, scrie AFP. Subiectul a devenit unul foarte comentat pe reţelele sociale, iar cererea de măşti cu filtre şi de purificatoare a explodat.

Marţi dimineaţă, ambasada americană raporta o rată a particulelor fine PM2.5 de 372 de micrograme la metrul cub de aer, în timp ce OMS recomandă o medie cotidiană de 25. Această rată a fost chiar mai mare luni (778) şi a ajuns aproape de 1.000 în weekendul precedent.

Potrivit AFP, să respiri în prezent în New Delhi echivalează cu fumatul a două pachete de ţigări pe zi. Particulele PM2.5 sunt în mod special nocive, fiind suficient de mici pentru a se infiltra în sistemul sanguin şi în plămâni. Acestea sunt susceptibile să provoace cancer sau maladii cardiace, informează agerpres.ro.

Citește și: Usain Bolt dă cărțile pe față: Ce spune despre Lionel Messi și Cristiano Ronaldo

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.