Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poluarea atmosferică, responsabilă pentru zeci de mii de decese în cinci metropole, în pofida lockdown-urilor asociate COVID-19

Realitatea Plus
poluare

Poluarea atmosferică a provocat zeci de mii de decese anul trecut în cele mai populate cinci oraşe ale lumii, în pofida măsurilor de lockdown impuse în contextul pandemiei de coronavirus, au declarat joi cercetătorii, cerând guvernelor să renunţe la combustibilii fosili şi să investească într-o redresare ecologică, relatează Reuters, potrivit AGERPRES.

Grupul de mediu Greenpeace Southeast Asia şi compania de tehnologie a calităţii aerului IQAir au măsurat nivelurile de poluare din 28 de oraşe - alese în funcţie de datele disponibile şi de răspândirea geografică.

În cele mai populate cinci oraşe - New Delhi, Ciudad de Mexico, Sao Paulo, Shanghai şi Tokyo - poluarea aerului a provocat aproximativ 160.000 de decese şi pierderi economice în valoare totală de circa 85 de miliarde de dolari.

"Câteva luni de lockdown nu au avut un impact real asupra nivelului mediu al poluării aerului pe termen lung la care oamenii au fost expuşi", a declarat Aidan Farrow, cercetător în domeniul poluării aerului la Laboratoarele de Cercetare Greenpeace din cadrul Universităţii Exeter din Marea Britanie.

Citește și: CTP îl face PRAF pe Klaus Iohannis: 'Ești ridicol și jenant. E de-a dreptul grotesc!'

Poluarea atmosferică reprezintă cel mai mare risc de mediu pentru sănătatea umană la nivel global şi ucide aproximativ 7 milioane de oameni anual, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

OMS afirmă că nouă din zece persoane respiră aer poluat, ceea ce provoacă accidente vasculare cerebrale, cancer pulmonar şi boli de inimă - şi care are aceleaşi efecte ca fumatul, afirmă experţi în sănătate.

Problema afectează mai multe oraşe din Asia decât în oricare altă parte a lumii. Cauzele principale ale poluării atmosferice sunt emisiile de CO2 ale autoturismelor, centralele pe bază de cărbune, construcţiile, artificiile, curăţarea pădurilor şi incendierea culturilor, arderea lemnelor de foc şi a deşeurilor.

New Delhi a înregistrat cel mai mare număr de decese dintre cele cinci metropole, cu aproximativ 54.000 de decese - sau o persoană din 500 - din cauza nivelurilor ridicate de particule în suspensie, cunoscute sub numele de PM2.5, care pot cauza boli pulmonare şi cardiace, arată studiul.

La rândul său, capitala Japoniei, Tokyo, a înregistrat 40.000 de decese şi pierderi economice de 43 de miliarde de dolari din cauza poluării atmosferice, se mai arată în studiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.