Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ponta cere medierea președintelui în conflictul dintre CCR și SRI

victor ponta guvern

Premierul Victor Ponta a apreciat, duminică seară, că este rolul preşedintelui Klaus Iohannis să medieze eventuale neînţelegeri între instituţii precum Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi Curtea Constituţională a României (CCR).

Citește și: Seful SRI: Nu am amenintat CCR. E vorba doar de o constatare / AUDIO

Întrebat la B1TV care e punctul său de vedere în privinţa conflictului iscat în ultimele zile între SRI şi Curtea Constituţională, Ponta a răspuns: "Nu aş vrea să uzurp vreo atribuţie a preşedintelui. Medierea între puterile statului este o atribuţie exclusivă a preşedintelui. (...) Chiar dacă nu am avut un preşedinte mediator în ultimii zece ani, acum avem şi sigur că preşedintele va reuşi să medieze şi pe această problemă şi pe alte probeleme, că totuşi au apărut destule în viaţa de zi cu zi între diverse instituţii sau între instituţii publice şi societatea civilă".

Citește și: Conflict deschis între CCR şi SRI. Zegrean şochează: Judecătorii Curţii se tem

Premierul a dezminţit informaţia potrivit căreia ar fi avut o discuţie cu fostul preşedinte Traian Băsescu înainte de numirea lui Toni Greblă ca judecător la CCR şi a refuzat să se pronunţe dacă acesta din urmă ar trebui să demisioneze din funcţie, ca urmare a anchetei DNA.

Directorul SRI, George Maior, a declarat, sâmbătă, că există o răspundere morală 'undeva în stat' în legătură cu securitatea cetăţenilor şi va şti către cine să arate cu degetul în cazul unei catastrofe. 

Maior a făcut aceste afirmaţii în contextul în care a făcut referire la unele comentarii din spaţiul public împotriva legilor cunoscute sub numele de 'Big Brother'. 

El a precizat că este de fapt vorba de trei legi - Legea retenţiei datelor, Legea cartelelor prepay şi Legea securităţii cibernetice - dar cineva ar introduce în mod intenţionat 'un element de confuzie cu legea Big Brother'. 

'Eu vreau să avertizez foarte serios că există o răspundere şi morală undeva, în stat, în legătură cu securitatea naţională a cetăţenilor României - nu a statului, nu mai vorbesc de stat - şi că la momentul în care se va întâmpla o catastrofă voi şti spre cine să arăt cu degetul. Nu mă încălzeşte deloc să arăt cu degetul, dar e datoria mea să spun că cineva se joacă cu lucruri foarte mari pe care fie nu le înţelege, fie, dintr-o rea credinţă, le abordează în acest fel', a adăugat George Maior. 

În ceea ce priveşte Legea cartelelor prepay, el a arătat că aceasta oferă 'o capacitate analitică absolut vitală' pentru a investiga anumite situaţii de securitate naţională. 

'Dacă, de exemplu, un terorist pătrunde în ţară, îl poţi localiza mai bine, poţi opera listinguri pentru a vedea cu cine se întâlneşte şi îl poţi accesa în baza de date pe ultimele şase luni (...) în ceea ce priveşte relaţionarea sa cu alte persoane. Deci, imediat ai o imagine clară în ceea ce priveşte posibilităţile sale de acţiune', a explicat Maior. 

Acesta a declarat că decizia Curţii Constituţionale de a respinge în totalitate această lege a creat un vid legislativ. 

'Eu sper că nu se opune SRI-ului Curtea Constituţională, ci ea a considerat că există anumite elemente de neconstituţionalitate în această lege. Din păcate, legea a fost respinsă în totalitate, ceea ce a creat un vid legislativ unic în istoria de 25 de ani a României post-decembrie şi acum operăm pur şi simplu cu celelalte mijloace pe care le avem la dispoziţie', a susţinut Maior. AGERPRES

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.