Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Populiştii de stânga şi extrema-dreaptă, front comun, în Slovecia, pentru majorarea pensiilor înainte de alegeri

Food Navigator
europa est austria italia ungaria romania bosnia polonia slovacia

Stânga populistă aflată la putere în Slovacia a făcut front comun marţi cu extrema-dreaptă pentru a vota o majorare a pensiilor, chiar înainte de alegerile legislative de sâmbătă, potrivit AFP, potrivit Agerpres.

Partidul social-democrat SMER-SD al fostului premier Robert Fico, care încearcă să se menţină la putere, a folosit o cale legislativă rapidă pentru a le oferi pensionarilor o a 13-a pensie în fiecare an.

Legea a fost adoptată cu 88 de voturi într-un legislativ cu 150 de membri, în cadrul unei sesiuni extraordinare convocate în acest scop. Partidul de extremă-dreapta LSNS Slovacia Noastră s-a alăturat SMER-SD şi altor două formaţiuni mai mici pentru a obţine acest rezultat.

SMER-SD este capabil "să găsească singur cele 400 de milioane de euro" pentru a acoperi costul acestei măsuri, a spus Fico după vot, conform agenţiei de presă TASR.

Majoritatea deputaţilor din opoziţia de centru-dreapta şi liberală au boicotat votul, spunând că este o cheltuială electoralistă şi o folosire abuzivă a fondurilor publice.

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, Episodul 6: 'Nu mai sunaţi, nu mai interveniţi în niciun fel. Se numeşte trafic de influenţă' (VIDEO)

"Este cel mai rău exemplu de corupţie pre-electorală", a declarat fostul preşedinte liberal Andrej Kiska, rival politic al lui Fico, pe pagina sa de Facebook.

Însă a adăugat că partidul său Za Ludi ('Pentru Popor') nu va anula măsura dacă va ajunge la putere.

SMER-SD a exclus până în prezent o cooperare cu partidul de extremă-dreapta LSNS după alegeri.

Conform sondajelor, SMER-SD ar putea ieşi pe primul lor, însă partenerii săi din coaliţia actuală riscă să nu mai intre în parlament.

La rândul său, LSNS, care are în prezent zece deputaţi, şi-ar putea consolida prezenţa.

Pe baza sondajelor, un analist de la Bratislava, Grigorij Meseznikov, spune că centrul-dreapta şi liberalii, aflaţi în prezent în opoziţie, ar putea să obţină suficiente mandate pentru a forma o coaliţie şi a guverna.

Parlamentul unicameral slovac ar urma să voteze miercuri un alt proiect de lege al SMER-SD, care prevede dublarea alocaţiilor familiale, până la 50 de euro pe copil.

Preşedinta liberală Zuzana Caputova a declarat că nici nu va respinge prin veto, nici nu va promulga noile legi înainte de alegerile parlamentare din această ţară cu 5,4 milioane de locuitori.

Majorarea pensiilor în Slovacia survine în acelaşi timp cu o măsură similară adoptată în Polonia de către conservatorii Lege şi Justiţie (PiS, la putere), cu mai puţin de trei luni până la alegerile prezidenţiale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.