Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Portugalia se confruntă cu un fenomen inexplicabil: Multe cadavre nu se descompun după înmormântare

sciencealert.com

O serie de cadavre umane care în mod misterios nu se descompun după înmormântare provoacă o criză în Portugalia, unde au fost observate cadavre care se mumifică în mod natural după ce au fost îngropate, anunță sciencealert.com. În conformitate cu legile locale puse în aplicare pentru a economisi spațiu, cadavrele trebuie să fie exhumate în mod obișnuit pentru ca rămășițele scheletice să poată fi așezate în containere mai mici.

Însă multe dintre ele pur și simplu nu se descompun, provocând traume familiilor ale căror persoane dragi sunt dezgropate în mod repetat, doar pentru a fi puse la loc și a continua să se descompună. O problemă fundamentală este că nimeni nu știe cu adevărat ce se întâmplă cu cadavrele îngropate în sicrie.

Oamenii de știință din Portugalia încearcă acum să descopere cauza acestor mumificări ciudate.

Reciclarea mormintelor pentru a combate supraaglomerarea

Confruntată cu o supraaglomerare drastică în cimitirele sale urbane înghesuite, Portugalia a introdus conceptul de morminte temporare la începutul anilor 1960. Ideea este simplă: Un cadavru descompus ocupă mai puțin spațiu. Oasele pot fi împachetate într-un sicriu mai mic și mutate într-un loc de odihnă finală mai puțin spațios, cum ar fi în sertarele dedicate din pereții cimitirelor. "Nu avem spațiu pentru a înființa noi cimitire sau pentru a moderniza cimitirele care există deja" în orașe, a declarat Angela Silva Bessa, un antropolog legist de la Universitatea din Coimbra care a studiat cimitirele portugheze.

Cadavrele care refuză să putrezească

La trei ani de la înmormântare, familia defunctului poate primi adesea o scrisoare prin care este avertizată că rămășițele vor trebui mutate în curând. Conform legii, cadavrul poate fi mutat doar dacă s-a descompus astfel încât să fie doar un schelet, fără țesut moale rămas. Pentru a verifica acest lucru, groparii trebuie să dezgroape cadavrul pentru a-l examina. Dacă nu este suficient de descompus, acesta este îngropat din nou și procesul se repetă la fiecare doi ani până când este descompus.

Un studiu efectuat în cimitirele din Porto, al doilea oraș ca mărime din Portugalia, a constatat că între 55 și 64% dintre cadavrele din perioada 2006-2015 nu erau complet descompuse după prima lor exhumare.

Paulo Carreira, proprietar de pompe funebre și director executiv al asociației naționale de pompe funebre din Portugalia, a declarat pentru Insider că dezgropările repetate pot fi foarte dăunătoare din punct de vedere emoțional. În unele cazuri, poate dura zeci de ani până când cadavrul ajunge la un loc de odihnă finală, potrivit lui Carreira.

Iar pentru un subset al acestor cadavre, procesul este efectiv nesfârșit: Se mumifică. Spre deosebire de mumiile egiptene, conservate în mod intenționat, acest lucru s-a întâmplat spontan. Mumificarea naturală are loc, de obicei, atunci când un corp se usucă atât de repede încât descompunerea se oprește pur și simplu. A fost observată în medii extreme, cum ar fi deșerturile sau ghețarii, sau în condiții de căldură și frig intense. Motivul pentru care se întâmplă atât de des în mormintele portugheze s-a dovedit până acum evaziv.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.