Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Posibile efecte politice ale Brexitului asupra României

http://www.romaniajournal.ro/

Hotnews:

Brexit-ul - eveniment istoric de mare impact asupra Europei - va fi un proces de lunga durata, cu multe necunoscute interne in Marea Britatie, dar decizia poporului britanic va genera o serie de efecte politice imediate in tarile membre UE si asupra comportamentului Bruxelles-ului. Pentru UE, iesirea  Marii Britanii inseamna un trouble-maker mai putin, dar marea intrebare este cum se va comporta Comisia Europeana de aici incolo in raport cu statele membre? Vom avea o Comisie mai puternica sau mai slaba? Va merge UE mai departe spre mai multa integrare sau spre mai putina?

Daca Bruxelles-ul va decide sa lase statelor membre mai multa suveranitate tocmai pentru a nu incuraja alte miscari turbionare (deja in Franta si Olanda sunt voci care cer referendum), Romania nu va avea decat de pierdut. S-a dovedit in toti acesti ani ca Romania, la fel ca alte tari din Est, risca sa ajunga rapid neguvernabila daca UE inchide ochii in aplicarea regulilor comunitare. Cvasi-falimentul Greciei este elocvent. Daca in schimb, Bruxelles-ul va merge hotarat spre mai multa integrare, continuand politica cedarii treptate de suveranitate pentru a realiza in final idealul Statelor Unite ale Europei, atunci Romania va avea de castigat. In cazul Romaniei, este vital ca mecanismele de control fiscal sau de tip MCV pe justitie sa fie pastrate si chiar intarite pentru a evita riscul unor derapaje politice grave.

Dar un prim efect pe care il vedem deja in alte tari occidentale va fi incurajarea discursului nationalist de tip izolationist: sa redam Franta francezilor, Olanda olandezilor sau Germania germanilor...

Partidele nationaliste sau populiste vor prinde si mai mult curaj in relatia cu Bruxelles-ul si vor pretinde, in masura in care vor ajunge la putere, mai multa autonomie a tarilor lor in interiorul UE. Putem sa ne imaginam PSD-ul domnului Dragnea si vocile latent anti-occidentale din acest partid - si nu  numai - vor exploata la greu modelul "eliberarii" Marii Britanii de sub jugul UE. Acest precedent va incuraja fara discutie Rusia lui Putin  sa investeasca si mai mult in miscarile nationaliste, autohtoniste, traditionaliste, ortodoxiste si in demonizarea Bruxelles-ului. Cum spunea insusi ministrul de externe britanic, Putin este de acum mai optimist. Vom asista la o adevarata ofensiva a Moscovei de aici incolo asupra Europei de Est? Vom vedea.

Apoi, vom avea o Germanie si o Franta si mai importante in interiorul UE, fara a se mai lovi de contraponderea Angliei, unul din cei mai puternici aliati ai Statelor Unite in Europa. Or, din perspectiva relatiilor cu Rusia de pilda, Germania si Franta sunt mai flexibile in relatiile cu Moscova si gata oricand sa incheie o buna afacere cu Putin. Din punct de vedere geostrategic si al politicii externe, iesirea Marii Britanii din UE s-ar putea sa nu fie cea mai buna veste pentru Romania.

In mod cert vor exista efecte o serie de efecte juridice, economice si diplomatice, dar acestea sunt greu de masurat acum, cat timp nu stim inca ce vor face Scotia si Irlanda. Trebuie vazut mai intai cine iese din UE mai exact. Dar orice s-ar intampla in final, tarile cu imigratie masiva ca  Romania vor privi cu neliniste acest precedent nefericit si se vor teme ca si alte state occidentale s-ar putea inchide. Un alt efect nedorit ar putea fi, deci, accelerarea imigratiei in tarile occidentale pe fondul temerii ca UE s-ar putea destrama in urmatorii ani si ca libertatea de miscare ar putea deveni in curand un vis, ca acum un deceniu.
Din fericire, Romania nu are in acest moment o miscare politica anti-UE, iar pana in acest moment, reactiile politicienilor - indiferent de culoarea lor politica - s-au pastrat pe directia pro-europeana. Aceasta este o veste buna, dar nu inseamna ca precedentul Marii Britanii nu va coagula un discurs anti-european ceva mai articulat. Interesul Romaniei pe termen lung este sa ramana cu orice pret si pe termen lung intr-o Uniune Europeana mai puternica, nu slabita de tendinte izolationiste, care ar insemna sfarsitul unui vis.

Digi24:

Rezultatul referendumului din Marea Britanie nu a provocat mari fluctuații pe cursul de schimb. Leul s-a depreciat cu doar 2 bani față de euro, o depreciere mult mai mică decât în Polonia sau Ungaria, spune consilierul de strategie al BNR, Adrian Vasilescu. Cum va fi afectată România? Pe termen scurt nu vor fi probleme, dar dacă Europa intră în recesiune, nici noi nu vom scăpa, spune Adrian Vasilescu.

„Foarte interesantă evoluția zilei de azi pe piața interbancară. Am dat mai multe interviuri de dimineață și am spus că mă aștept la un șoc emoțional care ar putea să dureze câteva zile. Am văzut că șocul emoțional a fost de dimineată. Pe urmă s-a atenuat tot mai mult, iar la ora 1, după ce banca face media cursurilor de la băncile care participă la această reglementare zilnică, ce a ieșit? O depreciere de 0,4%. În valori absolute, mai mică de 2 bani. E mult sub tendința regiunii. În Polonia deprecierea a fost 1,4%, în Ungaria 0,9%, la noi numai de 0,4%. Va fi interesantă și ziua de mâine și bine ar fi să văd că această depreciere rămâne lentă”, a spus Adrian Vasilescu.
El nu a dorit să de pronunțe asupra a ceea ce este așteptat să se întâmple în zilele următoare: „Nu știe nimeni, iar în legătură cu piața valutară la Banca Națională se păstrează tăcere și tăcerea este veșnică”, a spus el.
În ceea ce privește efectele Brexitului asupra României, Adrian Vasilescu spune: „Cred că trebuie să pornim de la declarațiile prim-ministrului. Am remarcat: nu sunt pericole evidente pe termen scurt. Asta înseamnă ca prim-ministrul nu a vrut să treacă cu analiza dincolo de termenul scurt”, a spus Adrian Vasilescu.
„Ce se va întâmpla mai departe de termenul scurt nu mai depinde de noi sau în primul rând de noi. Suntem într-o Uniune Europeană și dacă The Economist are dreptate că prevede o recesiune, noi știm ce înseamnă asta, am trecut de curând printr-o recesiune. Dacă va fi recesiune în Europa, de ea nu scăpăm. De aici sublinierea prim-ministrului: pe termen scurt ”, a spus consilierul de strategie al BNR.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.