Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Povestea românului care a încercat să vândă ARME gherilelor columbiene. Ce riscă

publika.md
arme

În mai 2014, Virgil Flaviu Georgescu a primit un telefon de la un bărbat care susținea că e membru al Forțelor Armate Revoluționare din Columbia, grupul de gherilă mai cunoscut după acronimul în limba spaniolă, FARC. Gruparea de gherilă voia să cumpere niște arme noi, iar Georgescu, un traficant român de arme, în vârstă de 43 de ani, a spus că are exact ce căutau ei, informează vice.com.

DIICOT a dat lovitura: a dizolvat o rețea importantă de traficanți de droguri

Peste trei luni, la o întâlnire în București, Georgescu a permis unuia dintre cei trei membri FARC de față să consulte cataloage pline de grenade cu rachetă și puști de atac. Membrii grupării de gherilă au spus că vor să doboare avioane americane și elicoptere trimise să ajute guvernul columbian în lupta de jumătate de secol împotriva lor. Au ajuns la o înțelegere – dar înainte să treacă vreun ban sau vreo armă dintr-o mână-n alta, Georgescu a ajuns după gratii.

La începutul lui decembrie 2014, el și alți doi traficanți de arme implicați în afacere au fost arestați în Muntenegru. Atunci a aflat Georgescu adevărul: nu avusese deloc de a face cu gherilele columbiene – fusese păcălit de agenți sub acoperire, care lucrau pentru Departamentul Anti-Drog (DEA) al Statelor Unite.

Elena Udrea COMENTEAZĂ divorțul Elenei Băsescu. Cum a reacționat

Agențiile de forțe de ordine din SUA se bazează de mult timp pe operațiuni incognito precum asta, ca să prindă în fapt suspecți de terorism, traficanți de droguri și alți criminali de pe tot cuprinsul lumii. Din cauza prezenței pe tot globul a FARC și a tendințelor sale puternic anti-americane, trimiterea de agenți sub acoperire care să pozeze în rebeli columbieni s-a dovedit un succes de proporții: unele dintre cele mai reușite cazuri ale agenției, de la începutul anilor 2000 și până azi, s-au folosit de imaginea FARC, care e puternic implicată în traficul cu cocaină.

Țepele cu FARC au atras critici din partea avocaților și a activiștilor, care acuză agenții federali de folosirea capcanelor, în numele unui război în mare parte inventat, împotriva narco-terorismului. Multe dintre țintele agenților n-au pus niciodată piciorul în Statele Unite, iar mulți dintre ei – inclusiv Georgescu – nu aveau, se pare, niciun plan să colaboreze cu gherilele columbiene, până n-au fost vizitați de agenții sub acoperire ai DEA. Unii dintre suspecți nici n-aveau înclinații anti-americane puternice, până când nu le-au stimulat agenții sub acoperire în discuție.

Confruntare DIRECTĂ între Bogdan Olteanu și Vîntu la DNA: Se strânge lațul

Criticii mai atrag atenția și asupra folosirii controversate a foștilor traficanți de droguri drept agenți sub acoperire. Un audit al agenției, întreprins de Ministerul de Justiție în 2015, a conchis că lipsa de verificări a acestor informatori e „problematică".

Dar tactica asta a ajutat la emiterea atâtor condamnări încât, cel mai probabil DEA-ul va continua s-o folosească – chiar dacă acum va trebui, probabil să găsească alt grup drept care să se dea. FARC-ul a încheiat un acord istoric de pace cu negociatorii din partea guvernului columbian pe 24 august, punând astfel punct unui conflict care a ucis cel puțin două sute de mii de oameni și a provocat strămutarea altor circa șapte milioane.

Un purtător de cuvânt al DEA nu a vrut să comenteze întrebuințarea țepei cu FARC-ul, dar cazul lui Georgescu indică faptul că încă o mai foloseau, în vremuri atât de recente precum 2014. Cazul lui, la fel ca șase altele trecute în revistă de VICE News lasă să se întrevadă cum folosește DEA-ul tactica asta – una pe care agenția probabil n-o va abandona, în ciuda acordului de pace din Columbia.

Virgil Flaviu Georgescu, născut în România, a fost condamnat pentru că a conspirat să vândă arme în valoare de 15 milioane de dolari unor informatori DEA sub acoperire, care se dădeau drept rebeli columbieni.

Putin AVERTIZEAZĂ România: Lăsând glumele la o parte

De la intrarea în vigoare a Legii Patriotului, în 2001, DEA-ul a promovat ideea dubioasăcă există o „conexiune fără echivoc" între terorism și traficul de droguri. Agenția a argumentat în fața Congresului SUA, în 2011, că 39% dintre toate grupările teroriste recunoscute au „confirmat legături cu lumea traficului de droguri". La începutul mandatului de președinte al lui George W. Bush, autoritățile americane au început să se raporteze la FARC anume ca la o așa-zisă organizație narco-teroristă.

Accentul pus pe narco-terorism a permis agenției să-și întărească argumentul că se află în linia întâi a luptei de a ține sub control amenințările teroriste – și că Congresul trebuie să-i mărească fondurile, ca să-i țină în siguranță pe americani. DEA-ul e ramura de păstrare a ordinii cu cea mai rapidă creștere din Statele Unite: are 220 de birouri în țară și 89 de agenții în străinătate, iar nota de fundamentare pentru bugetul pe 2017 e de peste două miliarde de dolari.

SURPRIZA celui mai recent SONDAJ: Cum se poziționează Trump față de Clinton

LOVITURĂ pe scena politică: Se cere dizolvarea PRU

Țepele FARC, precum cea în care a fost prins Georgescu, au jucat un rol central în strategia anti-tero a DEA, chiar dacă criticii susțin că agenția pune la cale crime, care, fără aportul său, n-ar fi avut niciodată loc.

Michael Braun, un fost șef al operațiunilor DEA, care a fost implicat în mai multe țepe care au implicat FARC-ul, a spus că, sub incidența Legii Patriotului, agenții DEA nu trebuie decât să ateste existența unui „gest explicit", care indică planuri de a comite o conspirație criminală. Nu trebuie să vadă niciodată arme pe bune sau droguri.

„Noi doi tot ce-ar trebui să facem ar fi să ne punem de acord să mutăm o tonă de cocaină în State și apoi să [comitem] un gest explicit – să sunăm o persoană de legătură din Columbia, de exemplu", a spus Braun. „Jurații ascultă toate căcaturile astea și-și dau seama foarte repede că agenții n-ar fi avut cum să inventeze așa ceva."

Dar drogurile nu sunt decât o jumătate din ecuația narco-teroristă – DEA-ul a promovat și cealaltă jumătate. VICE News a trecut în revistă douăsprezece capete de acuzare împotriva unor membri verificați ai FARC, printre care și câțiva care erau acuzați de a fi comandat sau de a fi fost complici la răpirea a trei prestatori de servicii din industria americană de apărate, în 2003. În toate aceste cazuri, procurorii și autoritățile de menținere a ordinii le-au spus juraților că FARC-ul a „autorizat folosirea violenței și a atacurilor împotriva cetățenilor americani, pentru a-și promova misiunea teroristă". Juraților li s-a mai spus și că scopurile FARC includ finanțarea de „atacuri împotriva unor cetățeni nevinovați și otrăvirea americanilor".

Jeffrey Brown, fost procuror SUA în Districtul de Sud din New York, care a instrumentat mai multe cazuri cu FARC și a ajutat la trasarea de capete de acuzare în altele, a declarat că strategia procurorilor cu narco-terorismul a ajutat la convingerea unor jurați care erau mai familiarizați cu al-Qaeda decât cu gherilele columbiene.

„Publicul știe mult mai multe despre terorismul jihadist decât știe despre narco-terorism", a spus el. „Oamenii simt că există o relație de consecință mult mai urgentă, când vine vorba de ideea de a duce ostatici americani peste granițe, decât când vine vorba de violențele comise de revoluționari finanțați prin traficul de cocaină."

Soldații columbieni prezintă 3,9 tone de cocaină confiscate de la rebelii FARC în martie 2013. (Fotografie de Juan Manuel Barrero Bueno/EPA)

Georgescu a fost condamnat în Districtul de Sud din New York în mai. Când se va pronunța sentința în septembrie, riscă să primească o condamnare pe viață, pentru că a conspirat să ucidă angajați ai guvernului american și a conspirat să sprijine material teroriștii.

sursa: vice.com

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.