Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poză cu trenul blindat folosit de Vladimir Putin: fotograful care a făcut poza a fugit din Rusia

Mihail Korotkov (rutrain.com)
trenul lui Putin

Mihail Korotkov a devenit celebru pentru că a fost primul care a publicat poze ale trenului blindat în care călătorește președintele Rusiei. El se teme acum pentru viața sa și a părăsit Rusia.

Potrivit The Washington Post, rusul a părăsit Rusia după mai multe avertismente ciudate.

După izbucnirea războiului din Ucraina, el s-a temut de acuzațiile de sabotaj și terorism. "Le-am spus părinților mei că viața mea este în pericol", a recunoscut el.

A pozat „trenul fantomă”

Mihail Korotkov, în vârstă de 31 de ani, care este interesat de căile ferate încă din copilărie, a petrecut mulți ani urmărind și pozând trenul secret al președintelui rus. În 2018, el a fost primul care a postat poze cu trenul în mediul online. „Pe căile ferate rusești puteți vedea un tren fantomă. El nu este în orare, ferestrele lui sunt acoperite, nu există numere pe locomotive, se grăbește ca un nebun, iar alte trenuri îi cedează locul" - a scris el sub una dintre fotografii. "Simpli muritori nu călătoresc într-un astfel de tren", a adăugat el.

În mai 2021, pe canalul de YouTube al rusului au început să apară informații ciudate. Era vorba de înregistrări ale convorbirilor sale telefonice private cu un prieten și coleg despre, printre altele, călătoria planificată sau fiica lui Vladimir Putin.

A părăsit Rusia

Bărbatul a suspectat că Serviciul Federal de Securitate îl supraveghea și a interpretat mesajele ca pe un avertisment. "Mi-am dat seama că orice am postat online poate fi folosit împotriva mea. Le-am spus părinților mei că viața mea este în pericol", a recunoscut el. Bărbatul de 31 de ani s-a temut că postările sale despre trenul blindat ar putea fi folosite pentru a-l reține și a-l încarcera sub acuzația de sabotaj sau terorism. După izbucnirea războiului, el a închis blogul pe care îl conducea de 11 ani. S-a concentrat pe activitatea sa de analist financiar și profesor de fizică. În septembrie, mobilizarea militară l-a determinat în cele din urmă să acționeze, iar în câteva zile a fugit din Rusia.

Trenul special

Preşedintele rus Vladimir Putin, după invazia în Ucraina,  a schimbat avionul prezidenţial pe un tren special blindat pentru călătoriile în ţară din raţiuni de securitate, relatează luni The Moscow Times, citând o anchetă a jurnaliştilor de la Centrul media independent "Dosie" (Dossier Center), anunță Agerpres.

Garnitura are un vagon cu un dormitor şi un birou, un vagon pentru însoţitori şi un vagon pentru comunicaţiile speciale.

Despre existenţa acestui tren blindat se ştia demult, în 2019, premierul de atunci Dmitri Medvedev organizase o şedinţă de guvern la bordul său. La acea vreme, Putin se folosea foarte rar de el, ultima oară călătorise cu acesta în 2012.

Trei ani mai târziu, o garnitură nouă a fost pregătită pentru preşedintele rus.

Trenul lui Putin se deosebeşte de un tren de pasageri obişnuit

Trenul lui Putin se deosebeşte de un tren de pasageri obişnuit şi prin aspectul său: are mai multe antene, iar vagoanele sunt trase de trei locomotive simultan.

Vagoanele în sine au şase axe, ceea ce indică faptul că sunt blindate. În plus, trenul poartă emblema Grand Service Express, o companie deţinută de o rudă a lui Iuri Kovalciuk, un prieten apropiat al lui Putin.

Kovalciuk este principalul acţionar al băncii "Rossia", iar structurile sale administrează palatul lui Putin de lângă Ghelendjik, pe coasta rusă a Mării Negre, celelalte reşedinţe neoficiale ale şefului statului rus, se ocupă de gestionarea finanţelor acestuia, a timpului său liber şi a iahturilor sale, conform jurnaliştilor de la Dosie.

Trenul valorează aproximativ 1 miliard de ruble ruseşti

Trenul blindat al lui Putin valorează aproximativ 1 miliard de ruble ruseşti (aproximativ 13,6 milioane de dolari la cursul de schimb al Băncii Centrale a Rusiei), conform acestora.

O cunoştinţă a preşedintelui rus, contactată de jurnaliştii de la Centrul Dosie, nu a putut confirma că trenul Grand Service Express descoperit de publicaţie ar fi trenul blindat al lui Putin. Totuşi, aceasta nu a putut să nu remarce antenele speciale de comunicaţii şi un vagon neobişnuit fără ferestre în centrul garniturii.

Dar o sursă a publicaţiei, apropiată de anturajul lui Putin, a declarat că trenul seamănă cu cel folosit de preşedintele rus, potrivit The Moscow Times.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.