Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poziția Guvernului României la raportul MCV emis de Comisia Europeană

dialogcivic.gov.ro
guvern sigla

Raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare este unul pozitiv şi arată progresele majore ale României, a declarat miercuri ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall.

"Este al patrulea raport pozitiv consecutiv, prin care se califică progresele României (...) ca fiind majore, demonstrând şi certificând astfel menţinerea parcursului sustenabil în ceea ce priveşte atingerea (...) obiectivelor acestui mecanism. Raportul de astăzi este unul bun, confirmând existenţa unui incontestabil parcurs pozitiv al evaluărilor sistemului judiciar român", a afirmat Ana Birchall, la Palatul Victoria.

Citește și: De la Facebook pornesc majoritatea INFIDELITĂȚILOR: Cu cine își ÎNȘALĂ oamenii partenerii

Potrivit ministrului delegat pentru Afaceri Europene, acest raport are o importanţă fundamentală pentru România.

"Dorim să salutăm raportul Comisiei privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare publicat astăzi, raport ce are o importanţă fundamentală pentru ţara noastră. (.. ) Se împlinesc 10 ani de la instituirea acestui mecanism, iar documentul publicat astăzi prezintă o evaluare a întregii perioade şi, mai mult decât atât, recunoaşte performanţele substanţiale înregistrate de România în domeniile aferente MCV-ului în toată această perioadă de 10 ani", a spus Ana Birchall.

Potrivit ministrului, elementul cheie al raportului constă în faptul că, dincolo de aprecieri, CE indică o perspectivă clară de finalizare a acestui mecanism.

Citește și: Prima țară din lume unde DEȚINEREA DE ANIMALE SĂLBATICE e INTERZISĂ

"Sunt menţionate încă din primele paragrafe ale documentului aspectele ce ţin de sustenabilitatea procesului de reformă şi consolidarea sistemului judiciar, însă elementul cheie al raportului constă în aceea că, dincolo de aprecierile pozitive, Comisia indică o perspectivă clară de finalizare a acestui mecanism prin intermediul continuării şi consolidării accelerate a reformelor, formulând în acest sens 12 recomandări. Se introduce conceptul de finalizare a fiecărei condiţionalităţi în parte prin îndeplinirea celor 12 recomandări. Închiderea tuturor condiţionalităţilor va duce la finalizarea acestui mecanism. De asemenea, Comisia Europeană menţionează perspectiva unei evaluări anticipate în 2017 pentru finalul anului curent", a arătat Ana Birchall.

Aceasta a precizat că se va lucra în continuare pentru a fi limitat "caracterul general" al unora dintre recomandările CE.

"Salutăm totodată recunoaşterea progreselor majore ale României privind mai multe aspecte legate de MCV şi vă asigurăm că noi vom continua să lucrăm cu Comisia Europeană pentru a limita caracterul general al unora dintre (...) recomandări care nu reflectă întocmai progresele României, aşa cum au fost ele certificate atât de rapoartele pozitive anterioare, cât şi de prezentul raport", a mai afirmat Birchall.

Citește și: Prima țară din Europa în care prelevarea de organe se face automat

Ana Birchall a salutat "mesajul explicit" transmis de către raportul Comisiei Europene cu privire la "distincţia clară" între Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi procesul de aderare la Schengen.

"Apreciem în mod deosebit că în acest raport, pentru prima dată, se menţionează explicit natura distinctă a MCV-ului şi necesitatea de a evita orice corelări cu deciziile din cadrul altor politici ale Uniunii Europene, cum ar fi, de exemplu, aderarea la Spaţiul Schengen sau fondurile structurale. Autorităţile române au subliniat (...) repetat acest lucru de-a lungul anilor, însă, din păcate, operarea unei astfel de legături a continuat să blocheze în plan european decizii fundamentale pentru România. Aşadar, salutăm mesajul explicit transmis de acest raport cu privire la distincţia clară între MCV şi procesul de aderare la Schengen pentru a elimina orice posibilă ambiguitate privind menţinerea unei interdependenţe între cele două procese", a declarat Birchall, într-un briefing de presă, la Palatul Victoria.

Citește și: Asta e cea mai PUTERNICĂ locomotivă din lume: La ce temperatură a fost testată

Ministrul şi-a exprimat regretul că o astfel de decizie nu a fost luată de către Comisia Europeană "mult mai devreme", întrucât, a adăugat Ana Birchall, putea fi astfel evitată "întârzierea atingerii acestui obiectiv atât de important pentru România".

Ea a declarat că România reiterează ideea unui dialog transparent cu Comisia Europeană, astfel încât să fie evitate "generalităţile" din ultimii 10 ani, care "au dus de mult prea multe ori la evaluări ambigue pe alocuri şi care nu au ţinut neapărat cont de realităţi".

Citește și: Ce spune Botezatu despre focul de la club. De unde ar fi pornit si ce ipoteza nu exclude

"România reiterează nevoia unui dialog direct, transparent, cu Comisia Europeană, iar în perioada următoare vor exista contactele care sunt normale la nivelul experţilor din Ministerul Justiţiei, (...) liderul de filă în acest dosar. (...) Considerăm că astfel de înţelegeri trebuie să ducă la a stabili foarte clar un calendar cu obiective clare şi un calendar predictibil de îndeplinire a acestor obiective pentru a evita generalităţile cu care ne-am confruntat în ultimii 10 ani, care practic au dus de mult prea multe ori la evaluări ambigue pe alocuri şi care nu au ţinut neapărat cont de realităţile din România", a afirmat Birchall.

Ea a amintit că România va prelua, în primul semestru al anului 2019, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, precizând că profilul ţării în UE "trebuie consolidat şi recunoscut ca atare".

Citește și: Sienna Miller neagă că a plâns după maratonul de sex cu Ben Affleck / VIDEO

Obiectivul Guvernului este să încheie Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), pentru a plasa România, în mod corect, în rândul tuturor celorlalte state membre, a declarat miercuri ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall.

"Obiectivul nostru este de a încheia MCV-ul, pentru a plasa România în mod corect în rândul tuturor celorlalte state membre, care sunt supuse unor instrumente orizontale de evaluare şi monitorizare cu privire la ariile (....) care fac obiectul MCV-ului şi care sunt aplicabile tuturor statelor membre. S-ar încheia astfel situaţia curentă, prin care România este evaluată în paralel prin mai multe instrumente, cu aceleaşi obiective", a afirmat Ana Birchall.

Citește și: A concurat la Miss Univers, iar acum dezvăluie cum i-a facut avansuri Donald Trump: M-a invitat la el în camera de hotel / VIDEO

Potrivit ministrului, vor fi implementate în continuare recomandările care acoperă acţiuni care sunt deja în curs de operaţionalizare.

"Vom continua să implementăm (...) recomandările care acoperă acţiuni care sunt deja în curs de operaţionalizare sau cele care au o perspectivă temporală intrinsecă şi mă refer aici, de exemplu, la implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie 2016 - 2020. Contând în permanenţă pe sprijinul Comisiei în atingerea obiectivului de finalizare a MCV, vom continua să pledăm pentru ca raportarea să se facă pe baza obiectivelor iniţiale ale MCV-ului, stabilite prin decizia Comisiei din decembrie 2006", a mai spus Ana Birchall.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.