Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PPE: Dacă politicile climatice triumfă, dar societatea pierde, nu ne vom atinge obiectivele ecologice

noaa.gov
schimbari climatice criza climatica fenomene

PPE: Dacă politicile climatice triumfă, dar societatea pierde, nu ne vom atinge obiectivele ecologice

Uniunea Europeană și-a propus să devină până în anul 2050 liderul mondial în ceea ce privește neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon. Obiectivele foarte ambițioane ale UE au devenit obligatorii prin adoptarea de către Parlamentul European și Consiliu a Legii Climei, în anul 2021, care a dus și la stabilirea unui obiectiv intermediar mai îndrăzneț, de reducere cu minim 55% a emisiilor până în 2030.

Cu toate acestea, după cum avertizează Grupul Popularilor Europeni (PPE), strategia și țintele mult prea ambițioase pe care și le-a asumat Uniunea Europeană riscă să producă o destabilizare economică.

„În acest moment, una dintre problemele principale cu care ne confruntăm, mai ales dacă avem în vedere și criza energetică declanșată de războiul din Ucraina, este competitivitatea industriei europene. Riscul major este acela de a atinge într-un final decarbonizarea însă cu prețul dezindustrialiării”, a declarat Cristian Bușoi, europarlamentar din partea PNL, parte din PPE, care este și președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European.

În opinia liderilor PPE, Green Deal-ul european și politicile climatice luate la nivel comunitar trebuie să meargă mână-n-mână cu politica industrială, deoarece în caz contrar periclitează dezvoltarea regiunii.

„Trebuie să ne concentrăm pe temele noastre, pe ceea ce trebuie să rezolvăm noi, și anume scăderea competitivității noastre. Viitorul industriei europene se va decide în Europa, nu în Statele Unite ale Americii și nici în China. Nu trebuie să picăm în capcana învinovățirii Americii. E nevoie să reducem substanțial povara administrativă în creștere și să creem spațiu de respiro pentru industria noastră. Suntem bucuroși că într-un final Comisia Europeană a anunțat intenția de a analiza măsuri în această direcție, cum ar fi, de pildă, simplificarea obligațiilor de raportare”, a afirmat, la rândul său, Christian Ehler, purtătorul de cuvânt al ITRE.

Potrivit popularilor europeni, economia europeană are nevoie în privința agendei ecologice de o abordare mult mai flexibilă și de o politică mult mai coerentă care să permită companiilor mari și mici flexibilitate și capacitate de a se adapta mai ușor la provocările acestor obiective.

În opinia președintelui PPE, Manfred Weber, „dacă politicile climatice vor avea câștig de cauză, iar restul societății va pierde, (Europa) nu va atinge net zero, care este obiectivul nostru. Oamenii trebuie să fie în stare să-și permită (această tranziție), iar companiilor le trebuie timp pentru a se putea adapta”.

PPE a salutat Legea Net Zero și Legea privind materiile prime critice, două acte legislative cheie ale Planului Industrial pentru Pactul Verde.

„Prin adoptarea acestui document Europa va deveni mai puțin dependentă de țări terțe”, a declarat Esther de Lange, europarlamentar din partea PPE.

Legea Europeană a Materiilor Prime Critice își propune să facă sigură aprovizionarea durabilă a UE cu materii prime critice. Sunt vizate consolidarea tuturor etapelor lanțului valoric al materiilor prime critice europene, diversificarea importurilor UE pentru a reduce dependențele strategice, îmbunătățirea capacității UE de a monitoriza și de a atenua riscurile de întrerupere a aprovizionării cu materii prime critice și îmbunătățirea circularității și a sustenabilității.

Pe scurt, PPE își dorește ca Uniunea Europeană să facă tranziția ecologică doar dacă acest obiectiv nu pune în pericol stilul de viață și economia regiunii, deja afectate criza Covid-19 și apoi de războiul pornit de Rusia în Ucraina. Din acest punct de vedere, popularii europeni și-au exprimat poziția fermă nu doar în ceea ce privește legea mai sus-menționată, dar și cu privire la susținerea acordată fermierilor europeni, la rândul lor afectați de politicile climatice ale UE.

(Material realizat cu sprijinul Grupului PPE în Parlamentul European)

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.