Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ppreşedintele FIFA, Gianni Infantino scapă la mustață - Comitetul Internaţional Olimpic a respins un denunţ împotriva sa

Gianni Infantino

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a respins, marţi, o plângere împotriva conducerii Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA) şi a preşedintelui Gianni Infantino din cauza modului în care a fost gestionată fereastra de transferuri din toamna trecută, relatează agenţiile internaţionale, potrivit Agerpres.

Societatea elveţiană de management sportiv Sport7 este în spatele plângerii din 26 octombrie în care critică modul în care FIFA a reglementat fereastra de transferuri de anul trecut şi îi reproşează lui Gianni Infantino, membru CIO din ianuarie 2020, ''susţinerea unei reţele infracţionale organizate care subminează lumea transferurilor de jucători, în fotbal''.

Comitetul Executiv al CIO a respins însă denunţul împotriva FIFA, fiind ''în afara sferei de aplicare a Codului Etic'' al forului olimpic internaţional, iar în ce-l priveşte pe Infantino s-a precizat că acuzaţiile ar fi putut fi luate în considerare, dar nu au fost prezentate ''probe cu privire la orice fapte specifice pentru care şeful FIFA ar putea fi acuzat personal''.

Citește și: DNA Constanța dă NĂVALĂ peste narco-traficanți - Patru dealeri luați PE SUS de anchetatori în dosarul fostului șef al Poliției Eforie

Sport7 şi avocatul său Phillipe Renz au început din 2017 o campanie împotriva lipsei de transparenţă a pieţei de transferuri şi a practicilor impresarilor, iar în plângerea depusă pe 26 octombrie au solicitat o anchetă etică în vederea ''excluderii lui Gianni Infantino'' şi a suspendării lui pe perioada investigaţiilor.

Infantino este acuzat că a menţinut o zonă fără jurisdicţie în beneficiul agenţilor de jucători, care, contrar regulilor obişnuite privind conflictul de interese, pot fi remuneraţi atât de jucători, cât şi de cluburile care vând sau cumpără jucători.

Sursă de comisioane spectaculoase, această practică de dublă sau triplă reprezentare favorizează o cascadă de infracţiuni penale mergând de la spălare de bani la corupţie şi fraudă fiscală, conform unui raport confidenţial din 2018 al Centrului internaţional pentru studii sportive (CIES) de la Neuchatel.

FIFA s-a angajat din 2018 în reformarea pieţei de transferuri şi primele măsuri urmează să fie adoptate înainte de vara viitoare, privind refacerea licenţei de agent, plafonarea comisioanelor agenţilor, trecerea tranzacţiilor printr-o cameră de compensare şi interzicerea triplei reprezentări.

Sport7 denunţă însă menţinerea dublei reprezentări club-jucător, care, de exemplu, a fost abolită de federaţia belgiană în vara anului 2020.

Infantino este subiectul unei anchete penale în Elveţia din luna iulie, ca urmare a întâlnirilor secrete cu fostul procuror general elveţian Michael Lauber.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.