Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Praful saharian revine în forță în Europa: zonele afectate și avertismentul specialiștilor (VIDEO)

MeWe
nor de praf saharian

Enervantul praf saharian revine în forță în Europa: zonele afectate

Un nor de praf din Sahara „excepțional de dens” ajunge în Europa, relatează Mediafax. Avertismentul vine de la Serviciul Copernicus de Monitorizare a Atmosferei (CAMS) al Uniunii Europene. Norul va reduce vizibilitatea și va acoperi cu praf zonele exterioare, mai spun specialiștii.

Norul de praf este al treilea de acest tip care ajunge în Europa în ultimele săptămâni. Totuși, este primul catalogat drept „excepțional de dens”, potrivit Sky News. Specialiștii spun că în unele zone vor fi depășite limitele maxime privind calitatea aerului.

Zonele afectate

Norul format în Sahara a întrat în Europa prin Spania și va ajunge în Franța, în Germania și în sud-estul Marii Britanii. Marți, norul va părăsi continentul trecând peste Suedia, Finlanda, Marea Baltică și nord-vestul Rusiei.

Specialiștii susțin că vremea caldă a favorizat formarea și călătoria norului de praf african. Deși nu este neobișnuit ca praful din Sahara să ajungă în Europa, în ultimii ani a existat o creștere a intensității și frecvenței unor astfel de episoade, schimbările climei reprezentând explicația, mai spun experții. Primii doi nori de praf au traversat Europa peste Marea Mediterană și sudul Europei.

Recomandările medicilor

Medicii de la Spitalul "Victor Babeş" din Timişoara au tras recent un semnal de alarmă privind valul de praf saharian care ajunge în România.

Potrivit specialiştilor, nisipul fin din componența norului de praf saharian conține magneziu, fier, calciu și granule de fosfor, chiar și mercur. Medicii de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara au avertizat că norul de praf saharian poate afecta atât persoanele cu probleme respiratorii, cât şi pe cele sănătoase.

Odată inhalate particulele de praf, acestea ajung pe căile respiratorii unde sunt detectate de celulele epiteliale și activează macrofagele, o subcategorie a globulelor din sânge cu rol în cadrul sistemului imunitar, și celulele imune. Particulele de praf eliberează citokine și alte molecule inflamatorii care au efecte asupra plămânului în diferite boli respiratorii. De asemenea, aparatul cardiovascular poate fi și el afectat. Studiile toxicologice au demonstrat totodată că particulele de praf și nisip pot provoca leziuni pulmonare inflamatorii.

Persoanele care au diferite boli pulmonare, precum cele cu astm, pot avea parte de o exacerbare a simptomelor. "În cazul persoanelor care nu au afecțiuni pulmonare, valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere cu iritații la nivelul gâtului, a nasului și chiar lăcrimare.

În zilele în care se anunță prezența unui nor de praf saharian, recomandăm evitarea deplasărilor, mai ales a persoanelor care au afecțiuni pulmonare grave și purtarea unei măști de protecție", spunea medicul Ionela Iovan. Medicii recomandă românilor să stea în case şi îi sfătuiesc pe cei cu probleme respiratorii să poarte mască de protecţie în această perioadă.

În urmă cu câteva zile și România a fost acoperită de un val de praf saharian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.