Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președinta Braziliei, decisă să nu demisioneze

Dilma Rousseff

Presedinta Braziliei, Dilma Rousseff, a reafirmat duminica - pe pagina sa de Facebook - ca nu va demisiona din functie, relateaza AFP.

Ea a raspuns astfel unui editorial publicat duminica de influentul cotidian Folha din Sao Paulo care îi cerea sa renunte la atributiile prezidentiale.

Lidera stângii braziliene este suspectata ca a manipulat conturile publice pentru a fi realeasa în 2014.

Potrivit opozitiei, Dilma Rousseff ar fi determinat banci de stat sa suporte cheltuieli suplimentare neînscrise în buget în 2014 si 2015. Ea ar fi cosmetizat constient conturile publice pentru a disimula amploarea deficitelor si a favoriza realegerea sa în 2014, facându-se vinovata de un 'delict de responsabilitate', prevazut în Constitutie.

Sefa statului a raspuns ca toti predecesorii ei au recurs la aceasta practica si denunta o procedura 'fara baza legala', care mascheaza o 'tentativa de lovitura de stat' institutionala.

Avocatul general al Braziliei, Jose Eduardo Cardozo, urmeaza sa pledeze luni în favoarea ei în fata comisiei parlamentare însarcinate sa statueze asupra eventualei sale destituiri. Comisia va trebui sa-si anunte decizia în 11 aprilie.

Dilma Rousseff se straduieste sa obtina sprijinul parlamentar necesar evitarii destituirii, dar tabara sa a fost fragilizata de retragerea din coalitia guvernamentala a Partidului Miscarii Democrate Braziliene (PMDB), trecut în opozitie.

Prima forta parlamentara, cu 69 de deputati din 513 si 18 senatori din 81, PMDB era principalul aliat al coalitiei de la putere, condusa de Partidul Muncitorilor (PT, de stânga) si facea parte din guvern din 2004.

La jumatatea lunii aprilie, opozitia va trebui sa obtina voturile a cel putin 342 de deputati din 513 (doua treimi) pentru ca procedura de destituire sa continue apoi în Senat, în absenta carora ea ar fi anulata automat.

Partidul Muncitorilor, aflat la putere de 13 ani, si miscarea sa sociala au convocat în ultimele zile manifestatii în sprijinul Dilmei Rousseff, sperând în succesul presiunii acestora asupra deputatilor ezitanti.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.