Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președinte PE VIAȚĂ! Decizie CONTROVERSATĂ a Adunării Naționale Populare a Chinei: S-a abolit limitarea numărului de mandate

Daily Express
china

Adunarea Naţională Populară din China (ANP, forul legislativ chinez) a adoptat duminică un amendament constituţional prin care este abolită limitarea numărului de mandate prezidenţiale, ceea ce îi oferă actualului şef al statului chinez, Xi Jinping, posibilitatea de a rămâne la conducerea ţării şi după anul 2023, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Cu 2.958 voturi pentru, două voturi contra şi trei abţineri, membrii ANP s-au pronunţat pentru schimbarea legii fundamentale. Până acum, Constituţia chineză prevedea o limită de două mandate prezidenţiale de câte cinci ani.

Citește și: Donald Trump, în centrul unui nou scandal IMENS: Președintele SUA l-a înjurat pe un celebru jurnalist, în timpul unui miting

Acesta este primul amendament constituţional adoptat în China în ultimii 14 ani.

De la sosirea sa în fruntea Partidului Comunist Chinez, în 2012, şi apoi la conducerea statului, la începutul lui 2013, Xi Jinping (64 de ani) şi-a sporit treptat autoritatea, punând un mare accent pe propagandă şi pe prezenţa sa în media de stat, notează AFP.

O lege chineză reprimă sever disidenţa pe internet, apărători ai drepturilor omului au primit pedepse grele, iar militantul prodemocraţie Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2010, a murit în detenţie în pofida apelurilor la clemenţă venite din străinătate.

Ambiţia preşedintelui chinez de a rămâne în fruntea statului şi după încheierea mandatului său actual, în 2023, este poate evenimentul cel mai puţin aşteptat în ultimele trei decenii în interiorul unui regim politic care de obicei evită surprizele, adaugă agenţia de presă franceză.

Prima Constituţie chineză a fost adoptată în 1954, iar Constituţia actuală a fost adoptată în 1982 şi modificată în 1988, 1993, 1999 şi 2004.

Citește și: Şeful Parlamentului European anunţă o adevărată 'REVOLUŢIE': Se pregăteşte un plan FĂRĂ PRECEDENT

În perioada 1988 - 1999, amendamentele constituţionale au inclus reforma drepturilor de folosire a terenului, un statut juridic pentru economia privată, înlocuirea expresiei 'economie planificată' cu 'economie socialistă de piaţă' şi teoria promovată de fostul lider chinez Deng Xiaoping, anunță Agerpres.

Un amendament constituţional poate fi propus de Comitetul permanent al ANP sau de cel puţin o cincime dintre toţi membrii ANP şi pentru a fi adoptat este nevoie de o majoritate de cel puţin două treimi dintre deputaţii chinezi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.