Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică: 'Sub 5.000 de cereri pentru votul prin corespondență, înregistrate la prezidențiale'

AEP
AEP Autoritatea Electorala Permanenta

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mitulețu-Buică, a declarat, vineri, că au fost înregistrate sub 5.000 de cereri pentru votul prin corespondență, dintr-un total de 10.000 de cereri de preînregistrare pentru votul în străinătate la alegerile prezidențiale, potrivit Mediafax.

"La acest moment suntem la aproape 10.000, fără câteva zeci, de cereri, care sunt de fapt sub 5.000 la votul prin corespondență. Votul prin corespondență a avut un rezultat foarte bun în 2016, când au fost 9.000 și ceva de cereri. Acum sper să avem cel puțin 90.000 de cereri", a declarat, vineri, președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, în cadrul unei conferințe de presă.

Citește și: Afirmații făcute de Cozmin Gușă! ‘E vorba de resurse, contracte funcții’

Autoritatea informează că numărul celor care s-au înregistrat online pe portalul www.votstrainatate.ro, până vineri, 9 august 2019, ora 14:00, este de 10.039 de alegători români, cu aproape 1300 mai mulți față de ultima comunicare pe această temă.

"În acest interval s-a înregistrat o creștere mai mare a accesărilor votului prin corespondență, așadar reiterăm avantajele înregistrării cu această opțiune:

• posibilitatea de a vota de acasă printr-o procedură simplă și sigură;

• evitarea aglomeraţiei de la secţiile de votare;

• evitarea costurilor deplasării la secţia de votare", arată AEP.

Citește și: Gabriela Firea reacționează! ‘Nu fug de răspundere’

AEP recomandă cetățenilor cu drept de vot din străinătate să opteze pentru votul prin corespondență, "a cărui procedură este simplă, sigură și eficientă și care reprezintă o modalitate modernă de vot anticipat la distanță", potrivit sursei.

"Precizăm că pentru exercitarea votului prin corespondență trebuie parcurși următorii pași:

1. ÎNREGISTRAREA - completarea formularului online de pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă. La acest formular trebuie anexată copia scanată sau fotografia actului de identitate și copia documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine (vezi Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 500/2016).

2. PRIMIREA DOCUMENTELOR - Poşta Română transmite alegătorului următoarele documente necesare exercitării votului prin cores¬pondenţă:

• două plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;

Citește și: Alexandru Cumpănașu reacționează! ‘Nu avem certitudinea că Alex este decedată sau în viață’

• două plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;

• două autocolante cu menţiunea „VOTAT", marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;

• două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;

• două buletine de vot prin corespondenţă, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;

• instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot;

• două autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență din țară, pe care alegătorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondență în țară îl va aplica pe plicul exterior.

Citește și: Afirmații făcute de Cozmin Gușă! ‘E vorba de resurse, contracte funcții’

3. VOTAREA

• Pe buletinul de vot se lipeşte autocolantul cu menţiunea „VOTAT" pe patrulaterul cu candidatul preferat;

• Buletinul de vot astfel marcat se introduce în plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigilează;

• Se completează certificatul de alegător, menţio¬nând data şi semnând olograf;

• Se introduce plicul interior şi certificatul de alegător în plicul exterior, care se sigilează;

ATENȚIE! În cazul celui de-al doilea tur de scrutin pentru Președintele României, înainte de a aplica timbrul autocolant pe patrulaterul ce conține candidatul pentru care optează, alegătorul se asigură că acesta participă la cel de-al doilea tur de scrutin.

4. EXPEDIEREA – Alegătorul cu domiciliul sau reședința în străinătate are trei variante de expediere a plicului exterior sigilat care conține votul său:

Citește și: Gabriela Firea reacționează! ‘Nu fug de răspundere’

- îl trimite în țară, depunând plicul la orice oficiu poștal ori în orice cutie poștală a statului-gazdă;

- îl depune la orice operator de curierat sau îl poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazdă, după caz, pe cheltuiala sa;

- îl poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din țara-gazdă după caz", transmite instituția.

Înregistrarea pe portalul www.votstrainatate.ro se poate face doar în nume propriu. Orice acțiune de utilizare a datelor de identitate în vederea înregistrării online în numele altei persoane este ilegală. Faptele de acest gen, realizate cu scopul de a genera înființarea artificială de secții de votare semnifică inducerea în eroare a autorităților publice și pot aduce prejudicii statului român.

AEP atenționează cetățenii cu drept de vot care intenționează să se înregistreze pe portal să acționeze individual, respectând principiile onestității și corectitudinii, și să nu divulge datele de identificare proprii unor terțe părți în scopul facilitării înscrierii unui grup de alegători de către o singură persoană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.