Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Comisiei Europene, atac neașteptat la adresa liderilor politici din Marea Britanie

Jean-Claude Juncker

Politicienii britanici nu sunt ''pasionaţi de Europa'' şi Regatul Unit a insistat mereu că Uniunea Europeană este un bloc ''de interese economice, nu de valori'', a afirmat preşedintele Comisiei Europene într-un interviu publicat joi de săptămânalul ungar HVG, citat de Politico.eu.

Citește și: Robert Turcescu aruncă pe piață o informație BOMBĂ: s-a dat un telefon în România de la cel mai înalt nivel

''De-a lungul deceniilor de întâlniri cu politicieni britanici, impresia mea a fost mereu că ei nu se simt acasă în UE (...) N-am întâlnit pe nimeni din elita politicii lor care să fie pasionat de Europa'', a spus Juncker, informează Agerpres

El a făcut o legătură între votul britanicilor la referendumul din 2016 privind Brexitul şi faptul că polticienii britanici le-au spus alegătorilor ''decenii la rând'' că UE este în primul rând un bloc al cooperării economice, nu al ''valorilor'' comune. 

''Din acest motiv ei au susţinut cu entuziasm extinderea din 2004'', când UE a primit în rândurile ei 10 noi state, dar fără să fie ''introduse restricţii temporare'' pentru a limita accesul forţei de muncă pe piaţa britanică, explică preşedintele Comisiei Europene. 

''Iar acum toţi suportăm consecinţele acestei măsuri'', a continuat el făcând referire la sentimentul anti-imigraţie care s-a accentuat în Regatul Unit ca urmare a numărului mare de imigranţi veniţi în această ţară după extinderea UE către Est, sentiment care a condus inclusiv la apeluri de a se ''recăpăta controlul'' asupra frontierelor Regatului Unit şi care a alimentat campania pro-Brexit. 

Întrebat dacă crede că şi alte state ''care nu sunt europene înfocate'' ar trebui să părăsească UE, Juncker a răspuns: ''Nu, nu spun asta. Articolul 50 (din Tratatul UE, prin care o ţară notifică formal intenţia de a se retrage din blocul comunitar n.red) îi dă oricui posibilitatea să plece. Britanicii ne-au arătat că nu pot fi ţinuţi ca la închisoare cei care nu vor să rămână''. 

Totuşi, el a apreciat că este puţin probabil ca şi alte state membre ale UE să urmeze exemplul britanic, întrucât ''chiar şi în ţările guvernate uneori de eurosceptici majoritatea este pro-UE''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.