Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele PPE 'distruge' coaliția PSD-ALDE, după modificările Codului Penal: 'Afectează lupta anticorupţie în România'

Joseph Daul

Coaliţia PSD-ALDE "şi-a arătat încă o dată adevărata faţă" prin votul de modificare a Codului Penal, a afirmat preşedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, apreciind că este "descurajator să vezi că o coaliţie de guvernare a unui stat membru al UE schimbă Codul Penal pentru a se asigura că liderul lor şi alţi politicieni nu vor fi nevoiţi să răspundă pentru greşelile lor", informează Agerpres.

Citește și: Radu Tudor, ANALIZĂ de FOC - Va avea Viorica Dăncilă SOARTA foștilor premieri Sorin Grindeau și Mihai Tudose

Daul afirmă că un astfel de comportament al coaliţiei PSD-ALDE "nu este nici pro-european, nici demn de o alianţă de guvernare".

"Astfel de acţiuni afectează lupta anticorupţie în România şi buna funcţionare a justiţiei în ansamblu. Mai rău, reformele de succes ale României după aderarea la UE sunt în prezent puse în discuţie de actuala coaliţie de guvernare", a adaugă preşedintele PPE în comunicatul citat.

"Acţiunile PSD-ALDE în ceea ce priveşte sistemul judiciar sunt incompatibile cu principiile statului de drept, sunt incompatibile cu tratatele europene şi se opun în totalitate intereselor a milioane de români cinstiţi. Este de necrezut că o majoritate de guvernământ dintr-un stat membru al UE, care deţine Preşedinţia Consiliului UE, continuă să încalce, în mod frecvent, regulile şi normele europene. În timpul deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE, guvernul român ar fi trebuit să fie un model al respectării valorilor europene, dar, chiar din prima zi, nu a reuşit să o facă", subliniază Daul.

Preşedintele PPE solicită guvernului român să ia imediat măsurile necesare pentru a pune în aplicare toate recomandările Comisiei de la Veneţia, precum şi recomandările Comisiei Europene incluse în ultimul raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare. "Un sistem independent de justiţie nu este un lux şi nu este făcut pentru ca doar unii să beneficieze de acesta, este o necesitate pentru o democraţie cu adevărat funcţională ce trebuie să servească fiecărui român", mai afirmă el.

În acelaşi timp, Joseph Daul îl felicită pe preşedintele Klaus Iohannis pentru iniţiativa de a organiza un referendum cu privire la evoluţia sistemului judiciar din România, "având în vedere situaţia gravă".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.