Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul: Paternitatea și filiația ca moduri de ființare a lui Dumnezeu și model pentru viața spirituală

basilica.ro
Benedict Bistrițeanul

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a publicat luni o meditație în care afirmă că paternitatea și filiația sunt moduri de ființare a lui Dumnezeu (Tatăl și Fiul), la care omul este chemat să participe prin iubire. „Suntem, dar și învățăm să fim fii și/ sau părinți și aceasta reprezintă conținutul vieții noastre duhovnicești”, afirmă ierarhul, potrivit Basilica.ro.

Citește și: OFICIAL - Lista bolilor care sunt PRIORITATE ZERO la vaccinarea anti-Covid-19

Paternitatea și filiația în plan uman „sunt, la început, «un dat», de vreme ce ne naștem sau/și naștem, dar și ceva «de dobândit», de învățat sau chiar de câștigat cu dificultate”, explică el.

„Proiecția paternității și a filiației în lume reprezintă (…) icoană către care omul țintește, ca scop al existenței sale, adică dobândirea asemănării cu Dumnezeu”, scrie Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

„Întreaga evanghelie este, din această perspectivă, o chemare făcută omului de a fi părtaș în Duhul la relația de dragoste dintre Hristos-Fiul și Dumnezeu-Tatăl.”

Astfel, ierarhul oferă o semnificație profundă a statutului de tată, respectiv fiu. Imitarea modelului acestei relații existente în interiorul Sfintei Treimi „se concretizează într-un «program» de viață spirituală”, scrie el.

Relațiile și atitudinile personajelor din Parabola fiului risipitor ilustrează modelul paternității și filiației, precum și chemarea permanentă adresată omului: „Fiți fii și deveniți părinți!”, menționează ierarhul.

„Hristos – Dascălul ne învață, ca fii ce suntem, cum să devenim fii «mai cu adevărat» și, în cele din urmă, părinți”, scrie Preasfințitul Părinte Benedict, adăugând că starea de părinte „este stația finală”, după modelul iubirii desăvârșite a Părintelui ceresc.

În continuare, ierarhul vorbește despre atitudinea celor doi fii din parabolă. „Identitatea le este dată, mai ales, de această relație – sunt fiii unui părinte. Acesta este «datul», partea, moștenirea cu care pornesc. Mai au, însă, nevoie și de conștiința acestei ființări și de acceptarea acestei stări”, scrie ierarhul.

Cei doi fii au nevoie să învețe să ființeze și ei în iubirea Tatălui, explică episcopul vicar în a doua parte a meditației sale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.