Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Căldărușani, unde se află moaștele Sf. Ier. Grigorie Dascălul

basilica.ro
ziua aromanilor ps varlaam ploiesteanul

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Căldărușani, unde se află moaștele Sf. Ier. Grigorie Dascălul, despre care a spus că a luat crucea mitropoliei în vremuri foarte grele, conform basilica.ro

Din soborul de slujitori ai altarului au mai făcut parte Părintele Arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, și Părintele Cristian Burcea, Protopopul de Ilfov Nord.

Preasfințitul Părinte Varlaam a spus că Sf. Ier. Grigorie Dascălul a fost „cel mai mare mitropolit al Țării Românești din secolul al XIX-lea”, luând crucea mitropoliei în vremuri foarte grele, după înfrângerea Revoluției anti-otomane a lui Tudor Vladimirescu și înainte de punerea țării sub administrație rusă.

Ierarhul a obținut ștergerea unei mari părți din datoriile eparhiei, a restabilit respectarea teritoriului ei canonic, a ușurat viața preoților prin eliminarea multor taxe și a determinat intensificarea lucrărilor filantropice și a construcției de școli.

Unul din bursierii pe care i-a susținut a fost Petrache Poenaru, inventatorul stiloului și profesor de inginerie la Academia Sf. Sava, strămoașa Universității din București.

Sfântul Mitropolit Grigorie Dascălul „știa multe limbi și avea o capacitate de traducere foarte fidelă, foarte savantă. În bibliotecile noastre se păstrează dicționare și lecționare făcute de părinții nemțeni, printre care și Grigorie Dascălul”, a precizat Preasfințitul Părinte Varlaam.

„Acești oameni, supranumiți cu numele de Dascălul, au fost adevărați savanți ai timpului lor”, a adăugat el.

Părintele Arhimandrit Lavrentie Gâță, starețul Mănăstirii Căldărușani, a precizat că, după canonizarea ierarhului, mănăstirea a prosperat, iar sfântul a dăruit vindecări minunate unor apropiați ai acesteia.

În cadrul parastasului oficiat după liturghie, episcopul vicar patriarhal s-a rugat și pentru victimele pandemiei de Covid-19 și ale inundațiilor recente.

Biserica Mănăstirii Căldărușani este ctitoria lui Matei Basarab (1637) și este în curs de renovare printr-un proiect cu fonduri europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.