Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Precizări de la Cotroceni după o GAFĂ a unui consilier: 'Nu s-a schimbat poziția față de Turcia'

administratia prezidentiala

Administraţia Prezidenţială a precizat marţi, pentru AGERPRES, că nu există nicio schimbare a poziţiei oficiale a României cu privire la relaţia cu Turcia.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, mesajul transmis luni de consilierul prezidenţial Ion Oprişor în deschiderea programului "Securitate în Regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil", în care se regăseşte un pasaj referitor la axa Rusia - Turcia - Iran, a fost "pregătit în contextul unui eveniment care presupunea o abordare mai degrabă analitică a mediului de securitate din zona Mării Negre", fiind elaborat pentru a fi prezentat reprezentanţilor mediului academic şi specialiştilor cu expertiză în materie din statele riverane Mării Negre.

Citește și: STUDIU 40% dintre cei care navighează pe internet nu utilizează mijloace de apărare împotriva virusurilor

"Formularea pasajului în cauză, prin lipsa acurateţii redactării sale, a lăsat loc unor interpretări care nu corespund modului în care România se raportează la Turcia. Nu există nicio schimbare a poziţiei oficiale a ţării noastre privind relaţia cu Turcia", a subliniat Preşedinţia.

Potrivit sursei citate, România apreciază în mod deosebit Parteneriatul strategic cu Turcia, care este "construit pe obiective şi interese comune, fiind caracterizat printr-o cooperare excelentă pe toate dimensiunile sale, inclusiv în cadrul NATO".

Citește și: Biblia în versuri, o lucrare unică în țară, va putea ajunge la românii de pretutindeni

"Ca state riverane Mării Negre, România şi Turcia cooperează pentru stabilitatea şi prosperitatea pe termen lung a acestei regiuni şi, de aceea, problematica regiunii Mării Negre reprezintă o constantă a dialogului bilateral. Ne dorim ca percepţiile noastre comune asupra dimensiunii strategice a regiunii să fie convergente, în sprijinul stabilităţii şi securităţii regionale", a arătat Preşedinţia.

Administraţia Prezidenţială menţionează că toate aceste mesaje au fost transmise şi în cadrul discuţiilor purtate marți dimineaţa de consilierul prezidenţial Ion Oprişor cu ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti.

Citește și: China a lansat prima sa navă spațială de marfă

"În timpul întrevederii, partea turcă a primit clarificările oferite, ambele părţi convenind că relaţiile bilaterale dintre Turcia şi România continuă, neafectate, în aceiaşi parametri ca şi în prezent", a subliniat sursa citată.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis luni un mesaj cu prilejul deschiderii lucrărilor programului "Securitate în Regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil", care a fost prezentat de consilierul prezidenţial Ion Oprişor. În mesaj se arăta, între altele, că actualul context internaţional relevă agravarea unor ameninţări complexe şi dinamice la adresa stabilităţii regiunii extinse a Mării Negre.

Citește și: Doi s’ un sfert, sexy-filaj extern!?Doi s’ un sfert, sexy-filaj extern!?

"Sub influenţa evenimentelor politice şi militare din ultimii ani, această zonă a devenit un loc de întâlnire a diferitelor sfere de influenţă, situându-se la intersecţia unor graniţe geopolitice şi geo-economice sensibile. Arealul reprezintă o frontieră maritimă a Alianţei Nord-Atlantice şi a Uniunii Europene, dar, în acelaşi timp, un coridor de acces strategic spre Asia Centrală şi Orientul Mijlociu, tablou complicat suplimentar de axa Rusia - Turcia - Iran", se arăta în mesaj.

Citește și: SURPRIZĂĂĂ. A fost găsită locația în care se ascund banii sifonați din România .

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.