Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Predoiu se face de râs în Parlament - Proiect scris la Ministerul Justiţiei, plin de greşeli gramaticale

Inquam Photos - George Călin
Inquam Cătălin Predoiu

Echipa Predoiu-Barac, din fruntea Ministerului Justiţiei, primeşte o "palmă" de la Consiliul Legislativ. Conducerea M.J. s-a pus singură într-o situaţia jenantă, redactând un proiect de lege plin de greşeli gramaticale şi nu numai.

Ministerul Justiţiei a redactat proiectul de lege privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură.

Proiectul a fost înregistrat pe 30 septembrie la Camera Deputaţilor, fiind aprobată procedura de urgenţă. Proiectul îşi propune să reglementeze procedura admiterii în magistratură în 2020 şi 2021, ca urmare a declarării ca nconstituţionale a prevederilor din Legea 303/2004.

Doar că tehnica legislativă şi limba română le-au pus serioase probleme iniţiatorilor. Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul, cu nu mai puţin de 29 de observaţii, majoritatea vizând redactarea documentului. Ministerul Justiţiei este taxat şi pentru folosirea sintagmei "drept comunitar", ieşită din uz după Tratatul de la Lisabona.

Principalele observaţii ale Consiliului Legislativ (avizul integral, AICI):

"6. La art.1 alin.(2), sintagma 'în anul 2020 şi 2021' se va redacta sub forma "în anii 2020 şi 2021". (...) Totodată, din considerente de redactare, expresia 'se organizează şi desfăşoară' trebuie redată sub forma 'se organizează şi se desfăşoară'.

8. La art.3 alin.(2), pentru fluenţă în exprimare, sintagma 'cheltuielile necesare pentru organizare a concursului' trebuie redată sub forma 'cheltuielile necesare pentru organizarea concursului'. (...)

14. La art.12 alin.(4), expresia 'de în urma sancţionării' trebuie înlocuită cu sintagma 'în urma sancţionării'.

16. La art.14 alin.(1), sintagma 'de fi apţi' se va redacta sub forma 'de a fi apţi'. La alin.(5), pentru corelare cu alin.(1), la care se face trimitere, propunem ca sintagma 'celor prevăzuţi' să fie înlocuită cu sintagma 'celui prevăzut'.

21. La art.29 alin.(3), pentru coerenţa exprimării, formularea 'care se soluţionează comisia' trebuie redată sub forma 'care se soluţionează de comisia'.

23. La art.38 alin.(1), având în vedere faptul că enumerarea între paranteze este impropie stilului normativ, expresia '(din: dreptul civil, dreptul procesual civil, dreptul penal, dreptul procesual penal' trebuie redată sub forma 'ale dreptului civil, procesual civil, penal şi procesual penal'.

25. La art.54 alin.(7), din considerente de redactare, sintagma 'o taxă al cărui cuantum' trebuie redată sub forma 'o taxă al cărei cuantum'.

26. La art.65, pentru aceleaşi considerente de redactare, expresia 'sustin un interviul' trebuie redată sub forma 'sustin un interviu'.

27. La art.68 alin.(1), pentru corectitudinea exprimării, formularea 'cu privire la îndeplinirea de către candidaţi admişi' trebuie redată sub forma 'cu privire la îndeplinirea de către candidaţii admişi'.

28. La art.70 alin.(2), pentru un spor de rigoare, expresia 'elemente de drept comunitar' trebuie înlocuită cu sintagma 'elemente de drept al Uniunii Europene'."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.