Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pregătiri pentru un atac nuclear al Rusiei - SUA împânzesc Ucraina cu senzori

euronews.com
Putin-nuclear

SUA instalează o rețea de senzori în Ucraina pentru a detecta o posibilă explozie nucleară și explozii de radiații, a relatat New York Times.

Senzorii vor fi capabili să detecteze radiațiile provenite atât de la o bombă murdară, cât și de la o armă nucleară activată în Ucraina, se arată în articolul publicației americane.

Într-o declarație, Echipa de Sprijin pentru Urgențe Nucleare (NEST) a precizat că rețeaua de senzori atomici a fost instalată "în întreaga regiune" și va avea capacitatea de "a caracteriza mărimea, locația și efectele oricărei explozii nucleare".

Elimină posibilitatea unui atac sub steag fals

Se presupune că această mișcare ar refuza Rusiei orice oportunitate de a folosi arme nucleare în Ucraina fără a-i fi atribuit atacul.

Senzorii vor servi, probabil, ca mijloc de descurajare, deoarece ar face ca factorii de decizie ruși să fie conștienți de faptul că Statele Unite pot expune utilizarea unei arme nucleare ca o operațiune sub steag fals, se arată în raportul citat în comunicat.

"Dacă o urgență nucleară ar avea loc în Ucraina, fie că ar fi vorba de o eliberare de radiații de la un reactor nuclear sau de o detonare a unei arme nucleare", se arată în declarație. "Analizele științifice ar fi furnizate rapid autorităților guvernamentale americane și centrelor de luare a deciziilor din Ucraina și din regiune pentru a lua decizii acționabile și informate din punct de vedere tehnic pentru a proteja sănătatea și siguranța publică".

La începutul acestei săptămâni, șefa Administrației Naționale de Securitate Nucleară a SUA, Jill Hruby, a confirmat în cadrul unei mărturii în Congres că agenția sa, împreună cu Agenția Națională de Securitate (NSA), a instalat senzori în Ucraina pentru a detecta activitatea radiologică și a început deja să instruiască oamenii din Ucraina cu privire la modul de reacție în cazul unei explozii nucleare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.