Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Franței se urcă pe valul progresismului mondial: 'Avortul trebuie înscris ca drept fundamental în Carta UE'

Agerpres - Reuters
Elisabeth Borne Macron

Şefa guvernului francez, Elisabeth Borne, a cerut miercuri includerea dreptului la avort în Carta drepturilor fundamentale a UE şi de asemenea în Constituţia Franţei, solicitare venită în urma recentei decizii a Curţii Supreme a SUA care a anulat în această ţară jurisprudenţa ce garanta dreptul femeilor la avort, relatează agenţia EFE, informează Agerpres.

''În contextul acestui regres, şi inclusiv ca urmare a faptului că în Europa extrema dreaptă pune sub semnul întrebării dreptul la avort, rezultă importanţa de a-l înscrie ca drept fundamental'', a justificat Elisabeth Borne în declaraţii acordate presei în timp ce vizita un centru de planificare familială la Paris.

Unele grupuri parlamentare au anunţat deja proiecte de lege pentru înscrierea avortului ca un drept fundamental în Constituţia franceză.

''Să dispună liber de corpul lor este un drept fundamental al femeilor'', a mai spus şefa guvernului francez, în opinia căreia decizia Curţii Supreme a SUA este ''un avertisment foarte ferm care ne arată că, în ce priveşte drepturile femeilor, nimic nu poate fi considerat ca obţinut definitiv''.

Vezi și: Sondaj - Se prăbușește încrederea în justiția din SUA: interzicerea avortului generează un mare val America

Salutată de conservatori şi criticată de progresişti, decizia Curţii Supreme a SUA privind avortul anulează jurisprudenţa stabilită prin cazul emblematic 'Roe v. Wade' din 1973, care garanta dreptul femeilor la avort şi legaliza la nivel naţional întreruperile de sarcină. Hotărârea nu scoate în afara legii avorturile, dar restabileşte situaţia când fiecare stat al federaţiei SUA era liber să le autorizeze sau nu.

Vezi și: Miliardarii Soros și Gates se opun vehement deciziei privind interzicerea avortului: 'Un regres inacceptabil' care 'diminuează drepturile omului'

Printre cei care au reacţionat negativ faţă de această decizie se numără şi preşedintele francez Emmanuel Macron, care a descris avortul ca fiind un drept ''fundamental pentru toate femeile'' şi a cerut ca acesta să fie protejat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.