Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PREMIERĂ ABSOLUTĂ la ANAF: Prima susținere a unei contestații fiscale organizată prin WhatsApp

antena3.ro
anaf

Premieră absolută la ANAF, în plină pandemie. La Direcția Generală de Soluționare a Contestațiilor (DGSC) s-a susținut prima contestație fiscală, realizată  printr-o videoconferință WhatsApp, la care au participat consultanți ai PwC România și avocați din cadrul D&B David și Baias, conform Mediafax.

Citește și: Raed Arafat RĂSTOARNĂ TOT: Pandemia va veni în valuri, trebuie să învățăm să conviețuim cu ea

Date fiind limitările interacțiunilor sociale, ca urmare a crizei COVID-19, organizarea susținerii orale a contestațiilor a devenit practic imposibilă după instituirea stării de urgență. În aceste condiții a fost solicitată susținerea orală a contestației prin mijloace de transmitere la distanță. Într-o primă fază, părea că solicitarea nu va fi acceptată, dar în urma corespondențelor și discuțiilor purtate în ultimele două săptămâni și a tendinței autoritățile publice de a implementa soluții de comunicare online, DGSC a fost de acord cu această variantă, arată un comunicat al PwC.

Soluția pentru care a optat DGSC, aplicația Whatsapp permite prezența a cel mult 4 participanți în videoconferință (inclusiv reprezentantul ANAF, ca organizator). În practică acest fapt poate genera dificultăți de asigurare a reprezentării în cazul unor spețe complexe. În orice caz, trebuie salutată această inițiativă a organelor fiscale care contribuie la mersul înainte al procedurilor de administrare fiscală, inclusiv în această perioadă complicată, mai ales în condițiile în care cel puțin la acest moment nu se știe când va avea loc revenirea la normalitate.

De asemenea, organizarea susținerii orale prin intermediul unei videoconferințe presupune ca împuternicirile pentru susținerea contestației se transmit online, semnate anterior datei la care ar urma să aibă loc susținerea orală, iar procesul verbal întocmit pentru a sumariza procedura devine imposibil să fie semnat de toate persoanele implicate.

“Salutăm pe această cale inițiativa de implementare a tehnologiei de susținere de la distanță a argumentelor prezentate într-o contestație care ne permit să depășim dificultățile din această perioadă. Mai mult, sperăm că ele nu vor fi abandonate după încetarea restricțiilor pricinuite de pandemia de COVID 19, ci vor fi adaptate și perfecționate pentru a răspunde necesităților de digitalizare ale societății informaționale, oferind posibilitatea de a depune documentația în formă exclusiv scanată, dar și prin extinderea la alte proceduri de administrare fiscală, precum inspecția fiscală sau înregistrarea fiscală”, a declarat Dan Dascălu, Partener D&B David și Baias.

“Implementarea tehnologiei este absolut necesară în contextul actual, iar rezultatele sunt deja vizibile. Totodată, credem că această posibilitate de susținere a contestației de la distanță va fi aplicată și după încetarea stării de urgență pentru că are avantaje evidente atât din perspectiva organizării mai rapide și mai comode, cât și a costurilor pentru contribuabili care nu trebuie să se mai deplaseze la București din diverse puncte ale țării sau din străinătate, pentru a-și exercita această opțiune prevăzută de lege.” a spus Adriana Costea, Director PwC România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.