Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premieră în București: Brahiterapia interstițială, o tehnică de ultimă oră în tratarea cancerelor de col uterin, disponibilă la Sanador

medici

Brahiterapia interstițială, o formă de iradiere internă cu precizie ridicată folosită în tratamentul cancerelor de col uterin local avansate, este disponibilă, începând din luna mai, în Centrul Oncologic Sanador. Tehnicile interstițiale permit utilizarea unei doze mari de radiații asupra tumorii, limitând totodată iradierea țesuturilor sănătoase. Sanador este singurul centru din București ce le oferă pacienților posibilitatea efectuării acestui tip de tratament de ultimă generație.

Brahiterapia interstițială reduce expunerea la iradiere a țesuturilor sănătoase (precum vezica urinară, intestinul gros și subțire, rect) și poate oferi o șansă de vindecare în cazul tumorilor local avansate, unde chirurgia nu oferă șanse de vindecare iar abordarea tehnică este, de cele mai multe ori, limitată.

Ce este brahiterapia interstițială

Brahiterapia interstițială este o metodă de brahiterapie de ultimă oră, folosită în tratamentul cancerelor de col uterin avansat – acele cancere care s-au extins în zona înconjurătoare colului uterin sau în vagin.

Serviciile de brahiterapie oferite de Centrul Oncologic Sanador se adresează cu precădere cancerelor ginecologice – col uterin, endometru, vagin și vulvă -, dar și pentru cancerul canalului anal.

Când vorbim de brahiterapia interstițială ne referim la un tip de tratament în care medicul folosește brahiterapia unde nu există o cavitate, pentru a introduce un aplicator care să se potrivească spațiului. Prin intermediul aplicatorului, medicul plasează în tumoră sau în apropierea ei o serie de ace/tuburi goale care permit trecerea unei surse radioactive.

Tehnicile interstițiale pot fi împărțite în tehnici pur interstițiale și tehnici combinate intracavitare-interstițiale. Studii recente indica faptul că, acolo unde condițiile permit, folosirea combinației tehnicilor intracavitare și interstițiale aduce beneficii garantate controlului tumoral și protejează organele din imediata vecinătate a tumorii (în peste 75% dintre cazuri, potrivit unui studiul realizat de grupul EMBRACE).

Avantajele brahiterapiei interstițiale

Cu ajutorul aplicatorului 3D ring compatibil CT și/ sau MRI, medicii pot monta aceste catetere (tuburi/ace) și pot astfel iradia cu precizie tumora, protejând totodată organele sănătoase, precum rectul, intestinele, vezica. Și vaginul poate fi protejat în cazul în care nu necesită iradiere. Astfel, pacientele pot păstra calitatea actului sexual.

Avantajele brahiterapiei interstițiale sunt considerabile în tumorile local avansate unde chirurgia nu poate să ofere nicio șansă de vindecare iar abordarea tehnică este limitata. Brahiterapia devine, în aceste condiții, singura ce poate oferi o șansă de vindecare.

Brahiterapia interstițială este imperios necesara și în cazul tumorilor care nu răspund cum ne-am dori la tratamentul de radioterapie externă și nu permit unui aplicator intracavitar să ofere o distribuție de doză potrivită pentru acoperirea volumului tumoral. Cu ajutorul acestei tehnici, medicii evită subdozarea tumorii rezultând o acoperire uniformă, fără compromis, a volumului tumoral.

Procedurile de brahiterapie sunt efectuate în Ambulatoriu și pot dura de la o oră, până la câteva ore, însă iradierea propriu-zisă este de ordinul minutelor. Pacientul poate pleca acasă în aceeași zi și își poate relua imediat activitățile cotidiene. De precizat și faptul că, în pofida iradierii, pacientul nu reprezintă, la rândul său, un pericol pentru cei din jur.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.