Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PREMIERĂ în România: Sectorul 4 din Bucureşti are prima creşă pentru copii cu dizabilităţi

Primaria Sectorului 4
Cresa

Părinții din sectorul 4 au la dispoziție 45 de locuri în singura creșă din țară, unde copiii cu dizabilități, cu vârste cuprinse între zero și trei ani, pot beneficia de îngrijire și servicii de recuperare moderne. Înscrierile au început deja, dar se vor derula pe toată perioada verii. Mai mult, există posibilitatea prelungirii acestei perioade până la finele lunii septembrie, anunţă primăria Sectorului 4, printr-un comunicat de presă.

Centrul de Educație Timpurie “Neghiniță” deschis anul trecut în sectorul 4 este un proiect-pilot în învățământul de stat din România, fiind singurul loc în care copiii cu și fără dizabilități sunt educați și îngrijiți împreună. În plus, micuții cu nevoi speciale beneficiază de servicii de recuperare moderne. În acest centru a fost înființată și o grupă specială dedicată sugarilor.

“Îngrijirea unui copil este o prioritate pentru orice părinte. Când e vorba de un copil cu nevoi speciale, lucrurile sunt mai complicate și pentru copii, și pentru părinți. Am înființat acest centru ca să venim în sprijinul părinților și să le asigurăm copiilor educația necesară intergrării în școlile normale. Avem în plan să înființăam și o grădiniță după același model”, a declarat Daniel Băluță, primarul sectorului 4.

În spațiile amenajate după modelul celor din țări cu tradiție în astfel de programe educaționale, există o cameră senzorială, atelier Montessori, spații de joacă și de educație moderne și adaptate nevoilor individuale ale copilului. Centrul dispune de programe de kinetoterapie, logopedie, consiliere psihologică, terapie ocupațională, iar micuții diagnosticați cu autim participă la programe de terapie timpurie, astfel încât recuperarea acestora să fie mai simplă și completă.

“Am plecat de la ideea că este nevoie de un astfel de spațiu, dat fiind faptul că este greu să găsești loc într-o creșă pentru un copil cu nevoi speciale. Ne-am gândit cât de greu le este părinților să integreze copiii cu nevoi speciale într-o creșă, la grădiniță se întâmplă același lucru, iar acești copii ajungeau la școală, în clasa 0, fără să fi trecut prin forme ale învățământului ante-preșcolar și preșcolar. Și să nu uităm că integrarea copiiilor cu dizabilități în învățământul de masă este un obiectiv strategic, asumat de România, în urma rezoluțiilor ONU. Mai mult, este greu pentru părinți să ia un astfel de pitic de la creșă, în jurul prânzului, când el are nevoie de odihnă, și să-l ducă apoi într-un centru de recuperare. Aici vorbim despre educație timpurie (zero – trei ani), unde copiii cu dizabilități beneficiază zilnic și de programe de recuparare”, explică directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4, Mihaela Ungureanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.