Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PREMIERĂ - Muzeul 'Antipa', primul beneficiar din Europa al uneia dintre cele mai inovatoare tehnologii japoneze anticutremur

B365.ro
Muzeul Antipa

Un sistem de izolare seismică din Japonia este instalat în premieră în România şi în Europa pentru unul dintre cele mai preţioase specimene din patrimoniul naţional, scheletul de Deinotherium gigantissimum, uriaşul de peste 4 metri înălţime şi aproape tot atât lungime care poate fi admirat încă de la intrarea în holul central al Muzeului "Antipa", a transmis instituţia muzeală, scrie news.ro.

Schelet de Deinotherium gigantissimum de la Muzeul "Antipa", restaurat după 9 luni de muncă în urma dezastrului pe care l-a suferit pe 4 martie 1977,  o piesă de valoare ştiinţifică mondială şi un exponat de excepţie din patrimoniul cultural al României nu ar mai putea "supravieţui" unui alt cutremur de asemenea magnitudine.

"Importantele pagube produse în colecţii după cele două cutremure majore din 1940 şi 1977 au determinat Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" să acţioneze pro-activ, prin aducerea şi implementarea tehnologiei japoneze „μ-Solator”, ceea ce permite protejarea specimenelor preţioase şi pieselor de patrimoniu din România împotriva unui posibil cutremur major în Bucureşti. Acesta este un proiect pilot la nivel european, astfel încât tehnologia inovatoare să poată fi vazută sau/şi testată de oricine doreşte implementarea unei soluţii similare. Proiectul a fost posibil şi prin implicarea MOL România, sponsor principal al Muzeului Antipa” - dr. Luis Ovidiu Popa, directorul Muzeului Antipa.

Marţi, de la ora 11.00, va avea loc o demonstraţie publică a modului în care funcţionează μ-Solator! Dispozitivul va fi testat în prezenţa ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, Valeriu-Daniel Breaz, a dr. Luis Ovidiu Popa, directorul Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, a oficialilor de la  Ambasada Japoniei în România, Takanori Sato, preşedintele Ideal Brain Co. Ltd., doctor în Inginerie şi Arhitect.

Citește și: Pelicule semnate de regizorii Cătălin Mitulescu şi Radu Dragomir, în competiţie la Festivalul de la Sarajevo 2019

Tehnologia dezvoltată de Ideal Brain Co., Ltd. a primit Gold Award la Good Design Award, 2016, şi se bazează pe un principiu nou şi inovator, care implică două plăci extrem de subţiri, de doar 3 mm fiecare. În momentul unui cutremur cu o magnitudine mai mare de 4, sistemul se activează şi izolează în mod complet obiectul de mişcarea solului.

Aceasta este cea mai subţire tehnologie antiseism disponibilă în lume, care protejează colecţii de artă, obiecte de patrimoniu naţionale, servere şi spaţii de stocare a datelor în Japonia şi America, şi a trecut proba a două cutremure majore în Japonia, iar aceasta este prima ei instalare în Europa.

La etaj este dispozitivul pentru demonstraţii, o replică în miniatură a tehnologiei japoneze de prevenire a daunelor produse de cutremure, în scopul de a demonstra performanţa sistemului, iar vizitatorii muzeului pot testa şi experimenta tehnologia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.