Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul bulgar Kiril Petkov se declară pregătit să conducă un cabinet minoritar după ieşirea populiştilor de la guvernare

spiegel.de
Kiril Petkov

Premierul bulgar Kiril Petkov a declarat miercuri că este pregătit să conducă un cabinet minoritar, după ce partidul populist ''Există un Astfel de Popor'' (ITN) şi-a anunţat retragerea din coaliţia de patru partide care a preluat guvernarea în decembrie, transmite dpa.

Liderul ITN, Slavi Trifonov, un fost animator de televiziune, a anunţat că îi retrage din guvern pe cei patru miniştri ai formaţiunii sale, din cauza politicii lui Petkov în ce priveşte Macedonia de Nord şi bugetul de stat.

Guvernul prooccidental condus de Kiril Petkov este acuzat de critici naţionalişti precum Trifonov că intenţionează să ridice vetoul aplicat de Bulgaria asupra începerii negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană, potrivit Agerpres.ro.

Bulgaria blochează de la sfârşitul lui 2020 începerea acestor negocieri, afirmând că guvernul de la Skopje nu respectă prevederile Tratatului de prietenie încheiat în 2017.

'Suntem pregătiţi pentru un guvern minoritar', a reacţionat Petkov după ieşirea ITN din coaliţia de guvernare.

Printre miniştrii retraşi se află şi şefa diplomaţiei bulgare, Teodora Ghenciovska.

Puţin mai devreme, trei miniştri ai ITN au părăsit şedinţa de guvern, afirmând că propunerile lor de modificare a bugetului de stat nu au fost luate în considerare.

Petkov, pe de altă parte, acuză ITN că cere o sumă suplimentară de 3,6 miliarde leva (1,93 miliarde dolari) pentru companii de construcţii de drumuri despre care se spune că ar fi apropiate de fostul premier conservator Boiko Borisov.

Ceilalţi parteneri de coaliţie ai partidului centrist ''Continuăm Schimbarea'' (PP) al lui Petkov sunt socialiştii şi alianţa ''Bulgaria Democratică''. În parlament, coaliţia cvardripartită dispunea de 131 de mandate din totalul de 240. După ieşirea ITN de la guvernare coaliţia va avea numai 109 mandate parlamentare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.