Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul din Peru demisionează pe fondul extinderii anchetelor penale ce îl vizează pe președintele Pedro Castillo

BBC
Pedro Castillo

Premierul peruvian Anibal Torres şi-a prezentat miercuri demisia preşedintelui Pedro Castillo, evocând "motive personale" într-o scrisoare publicată pe contul său de Twitter, relatează AFP.

Anibal Torres, care şi-a început mandatul în februarie, este al patrulea şef al guvernului care îşi prezintă demisia preşedintelui care reprezintă stânga radicală, afectat de mai multe scandaluri de la începutul mandatului, în urmă cu doar un an, potrivit Agerpres.ro.

Ministerul public a deschis cinci anchete împotriva preşedintelui Castillo, o situaţie fără precedent în Peru.

Dosarele în care fostul profesor din mediul rural şi sindicalist în vârstă de 52 de ani este citat sunt un presupus trafic de influenţă în achiziţia de carburant de către compania publică Petroperu, o presupusă obstrucţie a justiţiei în destituirea unui ministru de interne, un caz de acuzaţii de corupţie şi de complicitate în circumstanţe agravante într-un proiect de lucrări publice, un trafic de influenţă într-un caz de promovări militare şi un plagiat în teza sa universitară.

Protejat de imunitatea sa prezidenţială până la sfârşitul mandatului său, în 2026, el nu poate fi inculpat şi trimis în judecată.

Pe lângă problemele sale judiciare, Pedro Castillo s-a confruntat cu două tentative de destituire de către Parlament. Potrivit unui sondaj recent, nu mai puţin de 74% dintre peruani au opinii defavorabile faţă de el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.