Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Italiei: Europa nu funcționează pentru această generație

matteo renzi

the guardianMatteo Renzi, prim ministrul de stânga al Italiei, a publicat în The Guardian un editorial privind rolul Italiei într-o nouă Europă.

Renzi laudă realizările mandatului său, incluzând reforma constituțională, crearea de locuri de muncă și creșterea economică. Când se referă la reforma constituțională premierul italian aduce în discuție votul de pe 11 ianuarie, din Parlamentul italian, prin care s-a decis diferențierea funcțiilor celor două Camere ale Parlamentului. Victoria este mare luând în considerare că 63 de guverne, de la al Doilea Război Mondial, au încercat să treacă prin Parlament această modificare, dar nu au reușit. Totodată, a fost redus numărul de senatori de la 315 la 100 și Senatul nu mai are puterea de a da jos Guvernul. Totuși, decizia trebuie consfințită printr-un referendum, care se va organiza în luna octombrie 2016.

Aceste evoluții pozitive ale Italiei sunt puse de Renzi în contrast cu încremenirea Uniunii Europene într-o [tooltip text="corectitudine culturală și politică" gravity="nw"]political and cultural orthodoxy[/tooltip].

El critică nehotărârea Europei privind migrația, "obsesia" privind politicile de austeritate și dublul-standard în politica energetică ce avantajează Olanda și Germania.

Premierul afirmă, în numele Italiei, loialitatea față de visul european, dar spune că nu poate accepta ca acesta să fie transformat într-un coșmar de către populiști.

El anunță că Italia dorește să își îndeplinească obligația morală față de Europa, continuând,  în același timp, reformele pe plan intern.

Scrisoarea lui Renzi apare în contextul existenței unor dispute verbale între acesta și Jean Claude Junker. Conform Politico, primul ministru italian a pus presiune pe Comisia Europeană pe multiple teme, acuzând-o de partizanat în favoarea Germaniei. Tonul încrezător pare să anunțe dorința Italiei de a avea un rol sporit în politica europeană.

Citiți articolul integral în The Guardian.

Citiți și: Președintele Andrzej Duda a promulgat o lege care ar putea duce la pierderea dreptului de vot în UE

Foto: Università Ca' Foscari Venezia

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.