Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Kyriakos Mitsotakis: 'Grecia sprijină sancţiunile împotriva Rusiei şi este gata să găzduiască refugiaţi ucraineni'

Greek Reporter
Kyriakos Mitsotakis

Grecia, locul de naştere al democraţiei, sprijină sancţiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei după invazia ei ilegală a Ucrainei şi este gata să găzduiască refugiaţi ucraineni, a declarat prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis marţi în parlament, citat de Reuters.

"Grecia a fost întotdeauna de partea dreaptă a istoriei şi noi facem la fel şi astăzi. Pentru Grecia nu există dileme, noi suntem de partea Ucrainei, libertăţii şi democraţiei", a spus el.

Invazia rusă a trezit vechi coşmaruri de război că Rusia încearcă să dezmembreze Ucraina, a adăugat el.

"Uniunea Europeană s-a născut din cenuşa celui de-Al Doilea Război Mondial. A răspuns cu cel mai mare pachet de sancţiuni pe care l-a lansat vreodată. Acţiunile UE trezesc opinia publică a lumii, sunt forţa intangibilă a democraţiei", potrivit lui Mitsotakis.

Premierul conservator a cerut mai multă cooperare în domeniul apărării între ţările UE şi a reiterat că cheltuielile de apărare ar trebui scutite de la bugetele ţărilor care, la fel ca Grecia, păzesc graniţele externe ale blocului, potrivit Agerpres.ro.

Mitsotakis a spus că UE trebuie să sprijine de asemenea ţările şi întreprinderile împotriva unui salt suplimentar al costurilor energiei. La fel ca alte ţări europene, Grecia este puternic dependentă de Rusia pentru aproximativ 40% din livrările de gaze.

Grecia s-a pregătit pentru "cel mai rău caz în care gazul livrat din Rusia este oprit", cu o instalaţie de depozitare a gazului natural lichefiat (GNL) lângă Atena, recent reaprovizionată, şi furnizori greci de gaze aducând încărcături suplimentare, a spus el.

"Nu putem exclude încercările Rusiei de şantaj. Noi toţi realizăm că acest lucru (...) va perturba livrările globale şi probabil va declanşa o nouă creştere a preţurilor" la energie, a spus Mitsotakis.

"Dar suntem cu toţii de acord că este preţul unic pentru europeni de plătit pentru apărarea valorilor care stau la baza fundamentelor continentului nostru".

Luni, miniştrii energiei din UE au discutat o propunere a Greciei pentru un nou fond al UE care să ofere împrumuturi cu dobândă scăzută pentru a ajuta guvernele să finanţeze măsuri pentru combaterea preţurilor mari la energie.

Atena a cheltuit peste 2 miliarde de euro (2,23 miliarde de dolari) din septembrie în subvenţii pentru factura de energie electrică pentru gospodării, întreprinderi şi fermieri, pentru a atenua impactul preţurilor record la gaze. Mitsotakis a spus că asistenţa guvernului va continuă până când criza energetică este depăşită.

Grecia a crescut importurile de GNL în efortul de a-şi reduce dependenţa de gazul rusesc. Mitsotakis a spus că Grecia va examina rute alternative de gaze, inclusiv o conductă submarină, aşa-numita EastMed, concepută pentru a furniza Europei gaz din estul Mediteranei, dacă proiectul este considerat viabil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.