Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul libian desemnat de Parlament a anunţat formarea unui guvern

gazettengr.com
fathi bashagha

Premierul libian desemnat de Parlament, Fathi Bashagha, a anunţat joi că a finalizat formarea unui guvern, a cărui componenţă va fi transmisă deputaţilor pentru un vot de încredere, relatează AFP.

''Componenţa guvernului este pregătită şi va fi transmisă astăzi, joi, Camerei Reprezentanţilor'', a indicat biroul de presă al premierului desemnat Bashagha într-un comunicat.

Pentru formarea guvernului său, influentul fost ministru de Interne a avut ''consultări ample cu toate partidele politice, Parlamentul şi Înaltul Consiliu de Stat şi a examinat numeroase propuneri după criterii de competenţă şi eficienţă'', potrivit sursei citate.

Deja afectată de diviziuni între instituţii concurente din Est şi Vest, Libia are doi prim-miniştri rivali la Tripoli, după ce a ratat un termen crucial pentru alegerile din decembrie, potrivit Agerpres.ro.

Parlamentul libian l-a desemnat la 10 februarie pe Fathi Bashagha pentru a-l înlocui pe Abdulhamid al-Dbeibah în fruntea guvernului, în urma unui vot controversat care ar putea exacerba lupta pentru putere în Libia.

În aceste ultime săptămâni, Abdulhamid al-Dbeibah, care îşi are biroul în capitala Tripoli (vest), a precizat totuşi că nu va ceda puterea decât unui guvern rezultat în urma alegerilor şi a criticat intenţiile Parlamentului.

Bashagha şi Dbeibah, ambii originari din vestul ţării, beneficiază fiecare de susţinerea unor grupuri armate în Tripolitania. Cei doi oameni politici, între care există o rivalitate aprigă, erau şi candidaţi în alegerile prezidenţiale care erau prevăzute în decembrie, înainte de a fi amânate sine die.

Libia este angrenată într-o criză politică majoră după căderea regimului lui Muammar Gadhafi în 2011. După ani de conflict armat şi diviziuni între Est şi Vest, guvernul Dbeibah a fost pus pe picioare în urmă cu un an, sub egida ONU, pentru a asigura tranziţia până la scrutinul dublu prezidenţial şi parlamentar prevăzut iniţial pe 24 decembrie, dar care nu a mai avut loc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.