Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Mitsotakis, aflat într-o vizită la Paris, invită investitorii în Grecia şi anunţă modificarea politicii de azil

Greek Reporter
Kyriakos Mitsotakis

Noul prim-ministru grec, conservatorul Kyriakos Mitsotakis, aflat joi într-o vizită la Paris, le-a adresat un apel investitorilor francezi să 'profite de oportunităţile' oferite de Grecia odată cu instalarea guvernului său, relatează AFP, potrivit Agerpres.

'Lansez un apel către companiile franceze să participe la creşterea economică şi să profite de noile oportunităţi care se creează în Grecia', a declarat Mitsotakis în faţa presei în curtea Palatului Elysée. 

Kyriakos Mitsotakis, în funcţie din 8 iulie, se află la Paris în prima sa vizită bilaterală, ce va fi urmată de deplasări la Berlin şi Haga. El vrea să-i convingă pe creditorii Atenei, UE şi FMI, să relaxeze constrângerile bugetare impuse ţării sale. 

Premierul Mitsotakis promite, în schimb, într-un interviu pentru Le Figaro, că 'Grecia va fi surpriza plăcută a zonei euro în următorii ani', angajându-se să prezinte în septembrie 'o reformă fiscală ce prevede scăderea impozitului pentru firme de la 28% la 24% pentru 2019, apoi la 20% începând din 2021', precum şi o reducere a impozitelor pe dividende.

Citește și: Ministrul iranian de externe trimite un avertisment ţărilor care vor să participe la forţa navală a SUA în Golf

La rândul său, preşedinte francez Emmanuel Macron a adus un omagiu 'curajului' demonstrat de greci în timpul crizei economice şi a salutat existenţa unor obiective comune cu Mitsotakis pe agenda europeană, cu referire mai ales la 'un buget ambiţios pentru zona euro'. 

În privinţa dosarului migraţiei, premierul grec consideră că 'povara nu trebuie suportată exclusiv de statele aflate la frontierele externe ale Europei'. 

Într-o primă etapă, Grecia îşi va modifica 'politica naţională de azil (...), accelerând luarea deciziilor', a spus el în acelaşi interviu. 'Cei care obţin azil au, evident, dreptul să rămână în Grecia, în vreme ce aceia care nu sunt admisibili vor trebui să se întoarcă în Turcia', aşa cum prevede acordul încheiat între UE şi Ankara în 2016, a explicat Mitsotakis. 

Potrivit guvernului elen, numărul migranţilor sosiţi pe cele cinci insule din Egeea apropiate de Turcia - Lesbos, Samos, Chios, Kos şi Leros - a crescut cu 17% în ultimele săptămâni. 

Pe de altă parte, Macron l-a asigurat pe oaspetele său că 'Franţa şi UE nu vor manifesta nicio slăbiciune' în faţa activităţilor Turciei în zona economică maritimă a Ciprului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.