Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul moldovean face prima vizită la Bruxelles după ce Dodon a devenit preşedinte

Premierul moldovean Pavel Filip va întreprinde la începutul săptămânii viitoare o vizită la Bruxelles, unde are programate întrevederi cu mai mulţi oficiali europeni, aceasta fiind prima sa vizită în capitala belgiană, sediul principalelor instituţii ale UE, după alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, câştigate de prorusul Igor Dodon, care ba ameninţă cu anularea Acordului de asociere la UE, ba cu revizuirea componentei economice a acestui acord, relatează joi Radio Chişinău.

Austria. Extrema dreaptă propune un preşedinte care va scoate ţara din UE

Mesajul pe care intenţionează să-l transmită la Bruxelles este că guvernul de la Chişinău este ferm decis să pună în aplicare în continuare prevederile Acordului de asociere şi, respectiv, să promoveze reformele necesare, în pofida faptului că alegerile prezidenţiale au fost câştigate de un candidat prorus, potrivit acestuia.

'Dacă anul 2015 a fost un an de criză, anul 2016 îl consider un an al stabilizării situaţiei în Republica Moldova. Greul vine în 2017, mă refer la implementarea agendei de reforme, dar vom avea şanse să modernizăm Republica Moldova pentru ca în 2018 să putem culege roade', a declarat miercuri seara Pavel Filip într-o şedinţă de guvern.

În acelaşi timp, şeful executivului moldovean a menţionat că actualul cabinet are în continuare sprijinul majorităţii parlamentare. 'Voi da asigurări că în Republica Moldova va rămâne un guvern solid, care are suportul majorităţii parlamentare", a reiterat Pavel Filip. "Suntem o republică parlamentară. Deciziile strategice sunt aprobate de către parlament şi implementate de guvern', a ţinut să precizeze el.

Summit-ul Ucraina-UE se desfăşoară la Bruxelles într-un context internaţional tensionat

Noul preşedinte moldovean, Igor Dodon, a avut o atitudine oscilantă în ultima perioadă în privinţa Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, trecând de la a-l califica drept "o mare greşeală' şi propunând "abolirea" sa, până la promisiunea că nu-l va denunţa, de teama repetării scenariului ucrainean de la începutul anului 2014.

Într-un interviu acordat la începutul săptămânii pentru Interfax, Dodon a invocat necesitatea revizuirii Acordului de liber schimb dintre Republica Moldova şi UE prin "negocieri în format trilateral: Republica Moldova-Rusia-UE', reluând de fapt o teză mai veche a Moscovei.

Imagini SPECTACULOASE cu aterizarea unui elicopter în mijlocul oceanului FOTO/VIDEO

În luna octombrie 2014, la summitul CSI de la Minsk, preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut un schimb de replici dur cu Vladimir Putin tocmai din cauza faptului că autorităţile moldovene nu au consultat Federaţia Rusă înainte de semnarea Acordului de liber schimb cu UE, aminteşte corespondentul Deutsche Welle la Chişinău. Moscova s-a declarat atunci iritată de gestul Chişinăului şi a impus restricţii la importul produselor moldoveneşti, argumentând că vrea să se asigure astfel că mărfurile din UE nu vor ajunge, prin Republica Moldova, pe piaţa rusă, transmite agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.