DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Premierul Orban, discuții cu grefierii înainte de votul crucial din Parlament pe eliminarea pensiilor speciale

Inquam Photos / George Calin
Ludovic Orban

Grefierii se vor întâlni, marți, la Palatul Victoria, cu premierul Ludovic Orban, discuțiile urmând să se axeze pe iminenta abrogare a legii care prevede pensiile de serviciu, dar și alte aspecte legate de salarizarea acestei categorii profesionale.

Marți dimineața, premierul Ludovic Orban va avea o discuție cu reprezentanții sindicatelor naționale ale grefierilor. Întâlnirea are loc cu câteva ore înainte de a fi dezbătut în plenul Parlamentului proiectul de a abrogare a prevederilor care reglementează dreptul la pensia de seriviciu a grefierilor. Președintele Sindicatului Național al Grefei Judiciare, Cătălin Trăistaru, a declarat, pentru MEDIAFAX, că la întrevederea cu premierul urmează a fi discutate două subiecte. Primul ține de dreptul la pesia de serviciu pentru grefieri, iar cel de-al doilea subiect vizează sistemul de salarizare.

„Mâine (marți - n.red.) la ora 9.30 noi suntem convocați de premier la Palatul Victoriei și o să mergem la întâlnire și în funcție de ce se va discuta la Palat cu premierul, noi ne vom strânge la Adunarea Generală să decidem ce alte forme de protest vom face pentru că noi avem revendicări și de natură salarială. Noi nu ne-am dorit să ajungem la premier pentru pensia de serviciu, dar așa s-au mișcat lucrurile în parlament, s-au grăbit s-o pună pe ordinea de zi în ședința extraordinară a plenului și acum pe noi ne-au pus în situația de a ieși pentru asta, dar avem și revendicări de natură salarială”, declară reprezentantul sindicatului.

Citește și: PNL cedează parțial în fața USR în scandalul privind viza de flotant

Grefierii spun că vor bloca activitatea instanțelor și a parchetelor dacă deputații vor vota marți amendamentele privind abrogarea pensiilor de serviciu. Aceștia vor cere premierului de a păstra dreptul la pensia de serviciu a grefierilor pe motiv că „nu mai au ce tăia”, pensia grefierilor fiind dublu condiționată de legislație și ies la pensie la 60 de ani.

„Dacă se votează, noi vom merge și vom propune în cadrul Adunării Generale blocarea activității. Noi în direcția asta mergem. Acesta este și mesajul pe care l-am transmis către premier, inclusiv prin scrisoarea deschisă trimisă, prin memorii și aceasta vom susține și mâine. La noi problema este mult mai simplă, în sensul că dreptul nostru la pensie deja a fost tăiat la maxim și nu prea mai au ce să ne mai taie. La început era necondiționat de limita de vârstă și condiționat doar de o vechime în sistem de 25 de ani. Și se calcula 80 la sută din ultimele 12 venituri brute. În anul 2010, Boc și Băsescu au venit și l-au tăiat. A fost reintrodus dreptul la pensie abia în 2015, când l-au dublu condiționat: pe lângă vechimea de 25 de ani în sistem în specialitate, ne-au impus și condiția de 60 de ani. Deci noi practic nu fraudăm cum spun ei legea pensiilor naționale, ieșim cu doi sau trei ani mai devreme, nu ieșim la 45 de ani. Și totodată, în 2017 au mai venit printr-o ordonanță de urgență și ne-au schimbat și modul de calcul, în sensul că este venitul pe ultimele 12 luni net, dar nu mai mult de ultimul net în plată. Deci, prin urmare ei se contrazic în declarații vor să nu fie mai mare decât net-ul în plată, păi noi deja avem net-ul în plată. Nu mai au ce să ne mai taie”, spune Cătălin Trăistaru.

Citește și: Lider PSD: Deputat liberal se întoarce în partid + Negocieri cu un senator Pro România / UPDATE: Cristina Burciu neagă

Președintele Sindicatului Național al Grefei Judiciare spune că grefierii vor discuta cu Orban și despre inechitățile din sistemul de salarizare a grefierilor.

„Noi avem salarizări diferite între persoane care au același grad de rodație și își desfășoară activitatea în aceleași condiții. Mai pe scurt un grefier de la Timișoara și un grefier de la Constanța, care sunt angajați simultam în sistem, au diferențe salariale care merg și până la o mie și ceva de lei din punct de vedere al încadrării și din punct de vedere al sporurilor. Pentru că, rămâne la latitudinea anagajatorilor, iar angajatorii au aplicat legea după ureche și sunt salarizări diferite, deși la 31 decembrie 2017 le uniformizasem. Pe de altă parte, în momentul când a elaborat PSD-ul legea, noi, neavând această uniformizare făcută, pentru că legea a intrat în vigoare la jumătatea lui 2017, ne-au calculat greșit un coeficient de ierarhizare. Fiind salariile greșit calculate, pe măsură ce ne-au recunoscut că au fost greșit calculate când ne-au făcut în cadrarea pe lege, practic noi deja aveam atins nivelul de salarizare pentru anul 2022, ceea ce înseamnă că este salariu plafonat și vechimea nu mai operează. Toată lumea, indiferent că are cinci ani sau zece ani, toți colegii au același salariu în țară. Deci, colegii cu 31 de ani (n.r. de activitate) sunt plătiți la același nivel salarial ca cei care ies mâine de la SNG și este o problemă foarte gravă”, a declarat Cătălin Trăistaru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.