Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Poloniei preconizează o soluţie în disputa cu Bruxellesul în 'lunile următoare': Ministrul justiţiei îi cere să nu plătească amenda dictată de CJUE

dw.com
Mateusz Morawiecki

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a estimat joi că în interiorul coaliţiei sale de guvernare ar putea fi convenit în lunile următoare un compromis pentru dizolvarea Camerei disciplinare a judecătorilor, dizolvare cerută de Comisia Europeană şi de Curtea de Justiţie a UE (CJUE), care a impus Poloniei o amendă de un milion de euro pe zi despre care ministrul polonez al justiţiei spune că ţara sa ''nu poate şi nici nu trebuie să o plătească''.

''Cred că în lunile următoare va apărea o idee de compromis în interiorul coaliţiei noastre, o idee care de asemenea trebuie să fie acceptabilă pentru preşedinte, cu privire la Camera Disciplinară a Curţii Supreme'', a declarat Morawiecki, potrivit agenţiei EFE.

Reacţia sa survine după ce preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că Polonia trebuie să desfiinţeze noua cameră disciplinară pentru judecători înainte ca Bruxellesul să-i aprobe Planul de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). ''Cred că este realizabil, sper că vom ajunge la un acord. Dar partea de reforme este o condiţie sine qua non'', a indicat ea.

Camera disciplinară a Curţii Supreme poloneze este o nouă instituţie creată în cadrul reformei sistemului judiciar efectuate de guvernul polonez condus de formaţiunea conservatoare Lege şi Justiţie (PiS) şi contestată de opoziţie şi de Bruxelles. Competenţa Camerei Disciplinare acoperă, printre altele, cauzele disciplinare referitoare la judecătorii Curţii Supreme şi, în apel, pe cele referitoare la judecătorii instanţelor de drept comun.

După ce procedurile lansate de executivul comunitar împotriva Varşoviei pe acest subiect au rămas fără efect, şi anume scrisoarea de punere în întârziere şi avizul motivat, Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiţie a UE (CJUE), considerând că noul regim disciplinar al judecătorilor afectează independenţa justiţiei prin expunerea judecătorilor unor posibile interferenţe politice.

CJUE a dispus Poloniei în luna iulie să suspende imediat activităţile Camerei disciplinare a Curţii Supreme. Guvernul de la Varşovia s-a adresat apoi Tribunalului Constituţional polonez, care a considerat că decizia CJUE este neconstituţională. Prin acest verdict, instanţa poloneză a contestat şi întâietatea dreptului european în faţa celui naţional, amplificând astfel disputele Varşoviei şi Bruxellesul.

Pentru neaplicarea verdictului din luna iulie, CJUE a emis miercuri o nouă hotărâre prin care impune Poloniei o amendă de un milion de euro pe zi. Ministrul polonez al justiţiei, Zbigniew Ziobro, a declarat joi că Polonia ''nu poate şi nici nu trebuie să plătească'' această amendă, fiind în opinia sa vorba despre un element de ''presiune şi numai cei slabi cedează''.

Premierul Morawiecki acuză la rândul său în această chestiune un ''şantaj'' din partea instituţiilor europene şi consideră că unele dintre acestea ''îşi atribuie dreptul de a decide asupra unor competenţe care nu le-au fost transferate'', informează Agerpres.ro.

Guvernul de la Varşovia promisese anterior că va dizolva respectiva Cameră disciplinară, dar în cadrul unor reforme mai largi despre care nu este clar ce ar conţine şi când ar putea fi realizate. Liderul formaţiunii PiS, Jaroslaw Kaczynski, a declarat în luna august că această cameră va fi lichidată şi nu va mai funcţiona în forma în care există în prezent, ceea ce încă nu s-a întâmplat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.