Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul socialist portughez Antonio Costa are mână liberă pentru a gestiona relansarea după criza provocată de pandemie

Reuters - Agerpres
Antonio Costa

Premierul socialist portughez Antonio Costa, încununat de o victorie electorală de proporţii neaşteptate la scrutinul legislativ de duminică, are de acum înainte mână liberă pentru a gestiona relansarea după criza economică şi socială severă provocată de pandemie, notează luni AFP.

Ajuns la putere la sfârşitul anului 2015 graţie unei alianţe inedite cu stânga radicală, Costa (60 de ani) nu va mai depinde de sprijinul foştilor săi aliaţi, sancţionaţi la urne după ce au provocat alegerile anticipate de duminică prin respingerea proiectului de buget pe 2022 în octombrie.

Citește și: Partidul socialist al premierului Antonio Costa a obţinut majoritatea absolută la alegerile parlamentare anticipate

Potrivit rezultatelor cvasi-complete, Partidul Socialist (PS) al lui Costa a câştigat 41,7% din voturi şi cel puţin 117 mandate de deputat din totalul de 230, obţinând astfel a doua majoritate absolută din istoria sa.

Această victorie detaşată a socialiştilor, ce deschide calea unei perioade de stabilitate politică, este o surpriză dat fiind că, la sfârşitul campaniei, sondajele îl dădeau umăr la umăr pe fostul primar al Lisabonei cu rivalul său de centru-dreapta Rui Rio, din Partidul Social-Democrat (PSD), unul din marii perdanţi ai scrutinului.

Pe de altă parte, scena politică portugheză a fost bulversată de ascensiunea partidului de extremă dreapta Chega, devenit a treia forţă politică a ţării prin cei 12 deputaţi pe care îi va avea în parlament, faţă de unul singur în legislativul precedent.

Fondatorul şi preşedintele acestui partid antisistem, André Ventura, care s-a făcut cunoscut în calitate de comentator sportiv, le-a promis susţinătorilor Chega că formaţiunea sa va reprezenta 'adevărata opoziţia la Partidul Socialist'.

'Misiunea noastră este foarte clară: să întoarcem pagina pandemiei şi să mobilizăm toate energiile în favoarea relansării şi progresului', a afirmat duminică seara Antonio Costa, declarându-se învestit cu o 'responsabilitate imensă'.

După ce va fi chemat în mod oficial de către preşedintele conservator Marcelo Rebelo de Sousa să formeze noul guvern, liderul socialist va avea ca prioritate adoptarea bugetului pe 2022, respins de foştii săi aliaţi de stânga radicală ca insuficient de social.

Va urma punerea la lucru a pachetului de 16 miliarde de euro din planul de relansare post-pandemie al Uniunii Europene pentru 'a transpune în practică ansamblul de investiţii şi de reforme necesare pentru a face Portugalia mai curată, mai echitabilă şi mai novatoare', a subliniat el.

Graţie majorităţii absolute pe care o avea, PS, 'partid proeuropean şi fundamental de centru-stânga', care guvernează minoritar din 2015, 'va înceta le să facă' partidelor situate la stânga sa, Blocul de stânga şi comunişti, 'concesii importante', a explicat pentru AFP politologul Antonio Costa Pinto, de la Institutul de ştiinţe sociale al Universităţii din Lisabona.

În opinia sa, victoria detaşată a socialiştilor se explică, pe de o parte, prin 'sancţiunea' aplicată de alegătorii stângii radicale, considerată responsabilă de criza politică, şi, pe de alta, prin 'transferul de voturi' de la aceştia către socialişti.

De altfel, lupta foarte strânsă anunţată în sondaje între tabăra lui Costa şi centru-dreapta a 'întărit votul util în favoarea PS' şi a mobilizat electoratul de stânga, a adăugat politologul.

Luni dimineaţa, Antonio Costa a primit şi alte veşti bine, economice de această dată.

Institutul naţional de statistică a anunţat că economia a înregistrat o creştere de 4,9% în 2021, o cifră record începând din 1991, depăşind previziunile oficiale.

În 2020, criza sanitară provocase o scădere cu 8,4% a PIB-ului în Portugalia, ţară foarte dependentă de turism, recesiunea fiind cea mai severă de după 1974, anul Revoluţiei Garoafelor, care a pus capăt dictaturii.

În decembrie 2021, rata şomajului a continuat să scadă, ajungând la 5,9%, cel mai scăzut nivel de după 2002.

'Economia Portugaliei ar urma să crească rapid în acest an (...) datorită relansării turismului', apreciază firma de analiză, prognoză şi consultanţă Capital Economics într-o notă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.