Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul spaniol Pedro Sanchez a remaniat Guvernul: Executivul este acum mai tânăr şi cu mai multe femei ministru

www.explica.co
Pedro Sanchez

Premierul spaniol socialist Pedro Sanchez a remaniat, sâmbătă, guvernul, afirmând că prioritatea noii echipe este “consolidarea redresării economice şi crearea de locuri de muncă”, informează AFP, potrivit news.ro.

Remanierea nu afectează alianţa Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) al lui Sanchez cu micul partid de stânga radicală Podemos, care păstrează cele cinci portofolii ale sale, schimbările vizând doar unele dintre cele 17 portofolii ale PSOE sau ale personalităţilor apropiate formaţiunii.

Într-o alocuţiune la sediul guvernului, Pedro Sanchez a anunţat în mod special plecarea ministrului de Externe, Arancha Gonzalez Laya, în locul căreia vine actualul ambasador al Spaniei la Paris, Jose Manuel Albares.

El a precizat că noua echipă are o medie de vârstă mai mică, 50 de ani faţă de 55 de ani cât era înainte, dar şi un număr mai mare de miniştri femei – 63 la sută din total, faţă de 54 la sută anterior.

Părăseşte guvernul şi vicepremierul Carmen Calvo, care a fost şi ministru al Preşedinţiei, relaţiei cu Parlamentul şi Memoriei Democratice. Noul ministru al Preşedinţiei este Felix Bolanos.

Raquel Sanchez Jimenez, primar al oraşului Gava, a devenit ministru al Transporturilor, iar Pilar Alegria a devenit ministru al Educaţiei. Noul ministru al Justiţiei este Pilar Llop Cuanca, în locul lui Juan Carlos Campo.

Altă nouă venire în guvern este cea a Dianei Morant Ripoll, ministrul Ştiinţei şi Inovaţiei.

Purtător de cuvânt al guvernului este acum Isabel Rodriguez Jimenez, de asemenea ministru al Politicii Teritoriale.

Este prima remaniere veritabilă făcută de Pedro Sanchez de la învestirea guvernului său în ianuarie 2020, dacă nu se ia în considerare înlocuirea în acest an a doi miniştri demisionari.

Remanierea vine în contextul în care guvernul de stânga, minoritar în parlament, a fost slăbit în ultimele luni de controverse şi opoziţia de dreapta cere alegeri anticipate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.