Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premiile Grammy vor avea o categorie dedicată muzicii africane

 Grammy

Premiile Grammy, recompensele industriei muzicale americane, au anunţat marţi că vor acorda de la următoarea ediţie un gramofon pentru cea mai bună interpretare a muzicii africane, un nou semn al căutării lor pentru diversitate şi o consacrare pentru acest gen muzical, scrie AFP.

Acest nou premiu include multe stiluri, de la afrobeat la afro fusion, inclusiv kwassa kwassa şi ndombolo, originare din Republica Democrată Congo, Ghana drill, afro-house sau hip-hop-ul sud-african, a declarat într-un comunicat de presă Recording Academy, ce reuneşte profesionişti din industria muzicală, scrie news.ro.

Categoria va recompensa „înregistrările care folosesc expresiile locale unice ale continentului african”, adaugă organizatorii Grammy.

Acuzaţi de mult timp că nu reflectă suficient diversitatea şi evoluţia industriei muzicale, Premiile Grammy caută de mai mulţi ani să lărgească paleta de stiluri şi de registre. Categoria celei mai bune coloane sonore pentru un joc video a fost astfel adăugată în 2022.

Muzicieni din ţări de pe continentul african, precum franco-benineza Angélique Kidjo (5 victorii, 14 nominalizări) sau nigerianul Burna Boy (o victorie, 6 nominalizări), domină în mod regulat categoriile „world music” ale Grammy-urilor.

La cea de-a 65-a ediţie din 5 februarie la Los Angeles, un trio condus de DJ-producătorul sud-african Zakes Bantwini, un pilon al house-ului local, a câştigat cu un titlu în zulu la categoria cea mai bună interpretare.

Ediţia din 2024 va onora şi alte două categorii noi: cel mai bun album de jazz alternativ şi cea mai bună înregistrare dance pop.

În 2023, au fost înmânate 91 de premii în tot atâtea categorii, în special în genurile pop, rock, muzică clasică, hip-hop, gospel sau country.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.