Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premiul Internaţional L'Oreal-UNESCO 'Pentru Femeile din Ştiinţă' decernat unei pioniere în cercetarea din domeniul vaccinurilor pe bază de ARN mesager

tass.com
vaccin

Premiul Internaţional L'Oreal-UNESCO ''Pentru Femeile din Ştiinţă'', ajuns la cea de-a 24-a ediţie, a fost decernat joi unui număr de cinci cercetătoare din domeniul ştiinţelor vieţii, printre care biochimista Katalin Kariko, recompensată pentru activitatea sa de pionierat în domeniul vaccinurilor împotriva COVID-19 pe baza tehnologiei ARN mesager, potrivit AFP.

Acest premiu internaţional, dotat cu suma de 100.000 de euro pentru fiecare laureat, îşi propune să accelereze carierele femeilor din lumea ştiinţei aflate în cinci regiuni de pe glob şi ''să lupte împotriva obstacolelor pe care le întâlnesc'', au precizat Fundaţia L'Oréal şi UNESCO într-un comunicat.

Pentru regiunea America de Nord, profesoara de la Universitatea din Pennsylvania Katalin Kariko a fost recompensată ''pentru contribuţia excepţională la perfecţionarea tehnologiei denumite ARN mesager'', care a permis ''pasul decisiv în realizarea vaccinurilor anti-COVID-19'', precum cele dezvoltate de Pfizer/BioNtech şi Moderna.

Cercetătoarea de origine ungară în vârstă de 66 de ani este totodată vicepreşedinte senior a laboratorului german BioNTech, asociat companiei americane Pfizer.

Marţi, Katalin Kariko a primit totodată Grande Médaille 2021 din partea Academiei franceze de ştiinţe, atribuită la fiecare doi ani unui savant francez sau străin.

Biochimista, a subliniat Academia de ştiinţe, a avut dificultăţi în a convinge asupra utilităţii cercetărilor sale centrate asupra acidului ribonucleic (ARN) mesager, molecule care oferă celulelor instrucţiuni care le permit fabricarea proteinelor capabile să neutralizeze virusul.

În anii 1990, când lucra în Statele Unite, solicitările de finanţare i-au fost respinse de mai multe ori, comunitatea ştiinţifică interesându-se mai mult de cercetările referitoare la ADN şi la terapia genică.

Dar, ''convinsă de potenţialul vaccinal al cercetărilor ei'', aceasta şi-a continuat munca, alături de imunologul Drew Weissman, a adăugat instituţia franceză, potrivit Agerpres.ro.

Pentru zona America Latină şi Caraibe, profesoara Maria Guadalupe Guzman Tirado, din cadrul Institutului de medicină tropicală din Havana (Cuba), a primit premiul L'Oréal-UNESCO pentru cercetările sale de pionierat din domeniul tratamentului febrei Dengue sau a ''gripei tropicale''.

În Asia şi Pacific, Hailan Hu, de la Universitatea din Zhejiang (China), a fost distinsă pentru cercetările sale în domeniul neuroştiinţelor vizând medicamentele ''de nouă generaţie'' pentru tratarea depresiei.

Agnes Binagwabo, de la Universitatea Global Health Equity din Kigali (Rwanda), a fost premiată pentru că a permis ''un acces mai bun la serviciile de luptă împotriva HIV, malariei şi tuberculozei''.

Pentru zona Europei, premiul a fost atribuit specialistei în embriologie Maria Angela Nieto Tolenado (Institutul de neuroştiinţe din Saint Jean d'Alicante, Spania) pentru că a ''deschis calea către noi abordări terapeutice'' împotriva cancerului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.