Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preoții apropiați de Rusia 'dezertează' masiv și vin spre Biserica din România

Basilica.ro

În Republica Moldova, tot mai mulţi preoţi cer aderarea la Patriarhia Română a Mitropoliei Moldovei, care, în prezent, este subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse, lucru care a trezit mari nemulțumiri Mitropolitului Vladimir. Acesta i-a adresat o scrisoare Patriarhului Daniel prin care îi cere implicarea în oprirea „exodului“ preoților moldoveni către Mitropolia Basarabiei - arhipăstorită canonic de Patriarhia Română.

VEZI ȘI: Ce era de așteptat se întâmplă: A început 'războiul' religios între Mitropolia Chișinăului și Biserica Ortodoxă Română

Trebuie menționat că în Republica Moldova există două mitropolii ortodoxe: cea a Basarabiei, care este subordonată canonic Patriarhiei Române și cea a Moldovei, care este parte a Patriarhiei Ruse. În ultimele luni, zeci de preoți au părăsit Mitropolia Moldovei și au trecut la cea a Basarabiei.

Epistola adresată Preafericitului Părinte Daniel de către Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldovei Vladimir vine după ce parohul unei biserici din raionul Orhei (Rep. Moldova) a anunțat că aderă la Mitropolia Basarabiei, iar un grup de preoți de la Mitropolia Moldovei (subordonată Patriarhiei ruse) a mers în sat să adune semnături de la localnici împotriva acestei decizii. Chiar a doua zi după anunț, luni, preotul a fost oprit de la oficierea celor sfinte, printr-un decret semnat de Mitropolitul Moldovei Vladimir, pentru că ar fi părăsit „samavolnic și fără temei” Eparhia Chișinăului din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova și ar fi încălcat jurământul depus la hirotonie.

Preoții moldoveni ies de sub pulpana Rusiei și trec la Mitropolia Basarabiei - subordonată Patriarhiei Române

Un caz asemănător a avut loc luna trecută la Telenești, parohul bisericii  anunțând că trece la Mitropolia Basarabiei. De la începutul invaziei rusești în Ucraina, zeci de preoți din Republica Moldova au trecut de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei, motivul principal invocat de aceștia fiind că Patriarhia Moscovei susține războiul dus de Rusia în Ucraina.

În epistola trimisă către BOR de Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldovei, Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir își exprimă îngrijorarea față de starea actuală a Mitropoliei Basarabiei. Acesta menționează că dezbinarea și conflictele au slăbit unitatea Bisericii în Republica Moldova, iar interesele personale au influențat deciziile unor lideri religioși. Se cere intervenția Preafericitului Părinte Daniel pentru a restabili comuniunea și ascultarea canonica, încercând să evite transformarea Mitropoliei Basarabiei într-un simplu instrument al Bisericii Ortodoxe Române.

Biserica Ortodoxă din Moldova îi cere Preafericitului Daniel să nu-i mai accepte pe preoții moldoveni

 

Preafericite Părinte Patriarh,

Vă punem înainte aceste cuvinte, asternute din dragoste față de turma cea cuvântătoare, nădăjduind în înțelepciunea proverbială a Preafericirii Voastre. Astfel, vedem că se sfâșie cămășa lui Hristos, iar turma se risipește. Privim cu îngrijorare la modul în care, spre bucuria politicului, se folosește încă o dată dezbinarea dintre frați ca armă electorală, iar sufletele credincioșilor se pierd în mrejele sectelor. Este dureros cum interesele materiale trezesc în unii slujitori ai Bisericii un patriotism de ocazie, iar salariul oferit influențează percepția asupra naționalității, salariu pe care îl iau chiar și unii dintre preoții noștri fără măcar să fi trecut la Mitropolia Basarabiei.

Avem nevoie de înțelepciunea Preafericirii Voastre și de discernământul care Vă caracterizează. Cu durere, privim la modul în care, sub acoperământul Hotărârii Sinodale nr. 8.090 din 19 decembrie 1992, clericii opriți ori caterisiți pentru grave abateri morale și incompatibilitatea cu slujirea preoțească sunt primiți ca slujitori ai Mitropoliei Basarabiei. Alții, care până mai ieri declarau fidelitate nestârnită Mitropoliei Moldovei, au părăsit mitropolia noastră fără să ceară carte canonică de eliberare, carte pe care o oferim fiecărui cleric care o solicită. Se cade, Preafericirea Voastră, să privim cu înțelepciune asupra unei situații vătămătoare ce se creează, situație față de care noi suntem deschiși la dialog și cooperare. Nu se va putea instaura pacea și ascultarea în acest teritoriu într-o așa situație. Ne dorim, Părinte Patriarh, să conviețuim în dragoste și pace cu Mitropolia Basarabiei, pledăm pentru un dialog constructiv, însă ne-am izbit întotdeauna de opacitate și înverșunare, întrucât unii pretinși sfetnici și pseudo-sfătuitori ai Mitropoliei Basarabiei antrenați în lucrarea împăcăuirii instituțiilor noastre, au semănat necontenit zăzanie și discordie. Cu părere de rău, chiriarhul acestei mitropolii a căzut pradă unui grup de influență, căruia această situație conflictuală le este de folos, iar ceea ce îi călăuzește sunt interesele personale.

Este necesar, Preafericirea Voastră, ca implicarea Bisericii Ortodoxe Române în această rană sângerândă să fie una aducătoare de vindecare, prin mijlocirea unui dialog frățesc, prin restabilirea comuniunii și prin instaurarea ascultării canonice. Nu banii vor liniști lucrurile în teritoriul dintre Prut și Nistru. Ne dorim ca mântuirea și grija pentru credincioși, neținând cont de structura canonică din care fac parte, să primeze, ca bunele intenții ale Preafericirii Voastre să nu transforme Mitropolia Basarabiei într-un sac fără fund pentru resursele materiale ale Bisericii Ortodoxe Române.

Nădăjduim că veți căuta la grija noastră părintească pentru poporul ce se vătămă și veți mijloci o cooperare ce va restaura ascultarea și ordinea canonică.

Ne rugăm Mântuitorului Hristos, Arhiereul Cel Veșnic, să Vă dăruiască ani mulți în slujirea Bisericii și poporului român!

Cu dragoste întru Hristos Domnul, Vladimir - Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldovei“, este conținutul scrisorii adresate Prefericitului Părinte Daniel de către Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir și Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.