Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Presa din Israel aruncă 'bomba': Mossad-ul s-ar afla în spatele atacului de duminică la instalaţia nucleară iraniană

Mossad

Un atac cibernetic al serviciului de informaţii israelian Mosad ar fi provocat întreruperea cu energie electrică care a avut loc duminică la instalaţia nucleară iraniană din Natanz, potrivit presei israeliene - transmite EFE şi Agerpres.

Posturile de televiziune israeliene 11 şi 13 au raportat că, potrivit unor "surse din servicii secrete occidentale", întreruperea nu a fost un accident, ci s-a datorat unui atac cibernetic israelian efectuat de Mosad şi a cauzat pagube semnificativ mai mari decât cele raportate de autorităţile iraniene.

Aceste informaţii coincid cu o modificare a descrierii episodului de către Organizaţia pentru Energie Atomică din Iran, care l-a prezentat mai întâi ca "un incident" care nu a provocat pagube şi ulterior l-a denunţat drept "terorism nuclear".

Dacă aceste informaţii sunt confirmate, acesta ar fi al doilea astfel de atac în mai puţin de un anasupra Natanz, după un act de sabotaj în iulie 2020 pentru care mai multe surse au acuzat Israelul.

Incidentul de duminică intervine pe fondul unei creşteri a tensiunii între cele două ţări în ultimele săptămâni, cu acuzaţii de atac sau sabotaj în urma unei serii de explozii vizând nave de marfă ale ambelor ţări.

"Lupta împotriva Iranului şi a sateliţilor săi, precum şi împotriva armelor iraniene, nu este o sarcină uşoară", a declarat duminică premierul israelian în funcţie, Benjamin Netanyahu, fără a menţiona presupusul atac cibernetic.

Această escaladare a tensiunilor vine şi la câteva zile după începerea, la Viena, a negocierilor pentru relansarea acordului nuclear din 2015 cu Iranul, din care Statele Unite s-au retras în 2018 şi căruia Israelul i se opune complet.

Acest subiect a fost abordat duminică de ministrul israelian al apărării, Beny Gantz, care a cerut "evitarea unei escaladări nucleare în regiune", după o întâlnire cu secretarul apărării american, Lloyd Austin, care se află în vizită oficială în Israel şi are programată o întâlnire cu Netanyahu luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.