Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președinte de ASOCIAȚIE, INCULPAT DE LUX al DNA - Procurorii l-au dat pentru a DOUA OARĂ pe mâna judecătorilor

DNA

Procurorii DNA l-au deferit, luni,  justiției, pe Lucian Iortoman, președintele Asociației Victimelor din Accident, pentru o faptă de trafic de influență în cazul căreia acesta a fost prins în flagrant delict când a încasat o tranșă de bani din cei promiși pentru pretinse intervenții.

În 13 ianuarie, Iortoman a fost luat pe sus de anchetatorii de la DNA, după ce a încasat 9000 de euro din cei aproape 22.000 ceruți sub forma unor comisioane.

Citește și: Cum s-a SCUZAT `ȘEFU`` și `BOSSU``Claudiu Manda în fața anchetatorilor DNA

În ordonanța procurorilor, de la acel moment se arată că în cursul lunii decembrie 2021, inculpatul ar fi pretins de la administratorul unei societăți comerciale un comision cuprins între 7 și 15% (aproximativ 107.047 lei - echivalentul a 21.625 euro) din suma pe care societatea o avea de încasat de la Compania Națională Aeroporturi București SA, pentru a-și exercita influența pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra conducerii Companiei Naționale Aeroporturi București SA, astfel încât plățile să fie făcute înainte de scadență și fără întârzieri.

La data de 12 ianuarie 2022, inculpatul a primit o parte din suma pretinsă, respectiv 9.000 euro, împrejurare în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Citește și: AUTODETONAREA primarului din Bratovoești îl BAGĂ în CORZI pe Claudiu Manda

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză.

Anterior acestui dosar penal, tot DNA la deferit justiției pe Iortoman, în anul 2018, pentru pretinse fapte de trafic de influență.

În rechizitoriul din anul 2018 DNA nota că în data de 10 mai 2018, inculpatul Iortoman Lucian a acceptat să primească de la o persoană (martor în cauză) o sumă de bani cuprinsă între 50.000 – 60.000 euro, în schimbul influenței pe care a afirmat că o are asupra unui judecător din cadrul Curții de Apel București, membru al unui complet învestit cu soluționarea cauzei în care martorul avea calitatea de apelant-inculpat.

Citește și: Clișeele' europarlamentarului Manda, DEMONTATE FIR CU FIR de DNA - Celelalte INTERCEPTĂRI arată...

În același context, inculpatul a promis că-l va determina pe magistrat să dispună o pedeapsă cu suspendare a executării față de martor.

La data de 04 iunie 2018, inculpatul Iortoman Lucian a primit o primă tranșă de bani, în sumă 30.000 euro, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Dosarul a fost trimis spre judecare tot Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

Traficul de influență, slăbiciunea șefului de asociație

În septembrie 2020 Iortoman a fost condamnat de Tribunalul București la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru fapta din 2018.

La acest moment Iortoman se află în recidivă postcondamnatori aspect juridic ce conduce la agravarea celei de-a doua fapte de trafic de influență.

„Solutia pe scurt: În baza art. 291 alin. 1 C.p. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 396 alin. 10 C.p.p., condamnă pe inc. IORTOMAN LUCIAN la pedeapsa închisorii de 3 ani, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă. În baza art. 67 alin. 1 C.p. aplică inculpatului pedepsele complementare prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, lit. b şi lit. k C.p., pe o perioadă de 3 ani.

Citește și: Situație GRAVĂ într-un dosar CLASAT al DNA cu `PROTAGONISTĂ` de LUX - 1,45 milioane euro RISCĂ..

În baza art. 65 alin. 1 C.p., aplică inculpatului pedepsele accesorii prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, lit. b şi lit. k C.p., care se execută potrivit art. 65 alin. 3 C.p. În baza art. 91 alin. 1 C.p., suspendă sub supraveghere executarea pedepsei pe un termen de supraveghere de 4 ani, care se calculează conform art. 92 C.p. În baza art. 93 C.p. pe durata termenului de supraveghere inculpatul va respecta următoarele măsuri de supraveghere: - se va prezenta la Serviciul de Probaţiune Bucureşti, la datele fixate de către acesta; - va primi vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; - va anunţa, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; - va comunica schimbarea locului său de muncă; - va comunica informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 93 alin. 2 lit. b C.p., instanţa impune inculpatului să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune.

În baza art. 93 alin. 3 C.p., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Administraţiei Domeniului Public Bucureşti – Sector 1 sau Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti, pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare.

Pedepsele complementare aplicate prin prezenta hotărâre se vor executa în baza art. 68 alin. 1 lit. b C.p. În baza art. 91 alin. 4 C. pen. atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 C. pen. În baza art. 399 alin. 1 C.p.p., menţine măsura controlului judiciar dispusă în raport de inculpat.

Citește și: PEDEAPSĂ DURĂ cerută de procurorii DNA în cazul ex-secretarului de stat Mihnea Costoiu

Constată că inculpatul a fost reţinut şi arestat preventiv în perioada 04.06.2018 – 12.06.2018 şi s-a aflat sub imperiul arestului la domiciliu în perioada 12.06.2018 – 03.08.2018 şi în perioada 08.08.2018 – 04.09.2018.

În baza art. 275 alin. 2 C.p.p., obligă inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de către stat în valoare de 9.000 lei. Cu drept de apel, în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 16.09.2020”, nota Tribunalul București în respectiva decizie.

A doua faptă înainte de definitivarea judecății în primul dosar

Decizia definitivă din primul dosar de trafic de influență a președintelui Iortoman, a fost stabilită de Curtea de Apel București în 17 ianuarie.

Acesta a fost ridicat de anchetatorii DNA în cazul acțiunii de prindere în flagrant delict în 12 ianuarie.

Concret, Iortoman a săvârșit o nouă faptă penală de aceeași natură chiar în momentele în care asștepta decizia definitivă a judecătorilor CAB în primul său dosar penal în care deja fusese condamnat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.