Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele afgan Ashraf Ghani îi îndeamnă pe donatorii internaționali să continue să îi ajute țara, în ciuda pandemiei

Khaama Press
Ashraf Ghani

Preşedintele afgan Ashraf Ghani i-a îndemnat marţi pe donatorii internaţionali să continue să ajute ţara sa, chiar dacă el se aşteaptă la o reducere a acestui ajutor în contextul unei economii mondiale afectate de pandemia de COVID-19, informează AFP, potrivit AGERPRES.

"Suntem pe cale să trăim una dintre cele mai mari tragedii din istorie: pandemia de COVID-19. Suntem extrem de recunoscători că în acest moment de suferinţă colectivă (...) angajamentul vostru pentru Afganistan rămâne puternic", a declarat Ghani în cadrul unei conferinţe a donatorilor la Geneva. "Le cerem partenerilor noştri internaţionali să ne ajute să facem mai mult cu mai puţin", a continuat Ghani de la Kabul, într-o alocuţiune retransmisă online.

Această conferinţă a donatorilor, care anul acesta se desfăşoară exclusiv prin videoconferinţă din cauza situaţiei sanitare, are loc la fiecare patru ani pentru a decide asupra ajutorului financiar oferit Afganistanului.

Această ţară rămâne foarte dependentă de acest ajutor, promisiunile Kabulului de a dezvolta economia şi de a combate corupţia întârziind să se concretizeze.

"Ajutorul financiar este în continuare esenţial pentru dezvoltarea noastră într-un viitor previzibil", a adăugat Ghani.

Citește și: Taiwanul începe producția de submarine pe teritoriul său, în contextul tensiunilor tot mai mari cu Beijingul

Însă observatorii se aşteaptă ca acest ajutor să fie anul acesta redus, donatorii fiind nevoiţi să ţină cont de impactul noului tip de coronavirus asupra economiei propriilor ţări.

În timpul conferinţei precedente, care a avut loc în 2016 la Bruxelles, Afganistanului i-au fost promişi 15,2 miliarde de dolari (12,8 miliarde de euro).

Donatorii sunt de asemenea îngrijoraţi de o posibilă revenire a talibanilor la putere, de unde aceştia au fost alungaţi în 2001 de o coaliţie internaţională condusă de SUA, şi de impactul acestei reveniri, în special asupra drepturilor femeilor.

Violenţele au crescut în ultimele săptămâni în Afganistan, în pofida demarării în septembrie, la Doha, a negocierilor de pace între talibani şi guvernul afgan. Autorităţile impută degradarea situaţiei talibanilor, care încearcă să influenţeze astfel negocierile din Qatar, unde progresele sunt lente.

SUA au anunţat săptămâna trecută că îşi vor retrage până la mijlocul lui ianuarie cei circa 2000 de soldaţi din Afganistan, accelerând astfel calendarul stabilit printr-un acord semnat în februarie la Doha între Washington şi talibani, ce stipula retragerea completă a trupelor americane până la mijlocul lui mai 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.