Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele american Joe Biden a semnat o lege ce vizează îmbunătăţirea îngrijirii pentru veteranii expuşi la fum toxic

Agerpres - Reuters
Joe Biden

Preşedintele american Joe Biden a semnat miercuri o lege care vizează îmbunătăţirea îngrijirii pentru veteranii expuşi la vapori toxici, o cauză de care este extrem de ataşat de când şi-a pierdut fiul din cauza unui cancer la creier, relatează AFP.

Armata americană a folosit în conflictele de după 11 septembrie 2001 aşa-zise burn-pits, "gropi de ardere" în engleză, cu scopul de a nu lăsa urme în exteriorul bazelor. În ele au fost arse deşeuri din plastic, anvelope uzate, dar şi excremente folosind kerosen.

Fumul emanat de aceste gropi este acum suspectat că se află la originea a numeroase afecţiuni în rândul soldaţilor desfăşuraţi la aceste baze, de la sinuzită cronică până la diverse tipuri de cancer.

Legea, denumită "PACT Act" şi adoptată de Congres la începutul acestei luni, urmează să garanteze accesul la îngrijiri medicale, potrivit Agerpres.ro.

"Serviciul militar poate duce la riscuri mai ridicate pentru sănătate", inclusiv anumite boli care se pot "dezvolta după ani", a indicat Casa Albă.

"Poate fi dificil pentru veterani să se stabilească o legătură directă între serviciul militar şi bolile rezultate din expunerea la mediul militar", etapă care este esenţială pentru primirea îngrijirii medicale necesare, a notat executivul american, asigurând că noua lege va ajuta la remedierea acestei probleme.

Joe Biden crede că aceste "gropi de ardere" ar putea fi cauza cancerului la creier care l-a ucis pe fiul său Beau în 2015. Acesta a servit în Irak în 2008.

Povestind despre vizitele sale la trupele americane în Irak în calitate de senator şi vicepreşedinte, liderul democrat a spus că a văzut "gropi de ardere de mărimea unui teren de fotbal", pline cu "deşeuri de război arse".

Supuşi la "fumuri toxice", mulţi dintre "cei mai buni combatanţi pe care i-am trimis la război" s-au întors transformaţi, uneori grav bolnavi.

"Fiul meu Beau a fost unul dintre ei", a explicat Joe Biden.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.