Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, va prezenta liniile principale ale revizuirii strategice

Christine Lagarde

La aproape trei luni de la preluarea funcţiei de preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde va preciza joi care sunt liniile principale ale revizuirii strategice, un exerciţiu care nu a mai fost întreprins după 2003, transmite AFP citat de Agerpres.

"Cea mai importante parte a revizuirii va viza definiţia stabilităţii preţurilor şi cum poate fi atinsă", este de părere Carsten Brzeski, economist la ING.

Începând din 2003 această stabilitate este definită printr-o ţintă de inflaţie "apropiată dar mai mică de 2%", prin care BCE vrea să îşi îndeplinească mandatul de a menţine stabilitatea preţurilor în zona euro. Însă în ultimi şapte ani BCE nu a putut să îşi atingă acest obiectiv, în condiţiile în care creşterea preţurilor a fost una de aproximativ 1%.

O opţiune ar fi să ţintească o rată a inflaţiei "în jurul" a două procente. Această simetrie a ţintei de inflaţiei ar însemna că BCE nu va apăsa automat pedala de frână imediat ce inflaţia se apropie de două procente şi ar putea permite depăşirea acestui prag.

Aceasta ar permite BCE să menţină dobânzile la un minim istoric pentru o perioadă mai lungă de timp, estimează Brzeski. În plus, această clarificare a ţintei de inflaţie "ar ajuta la limitarea dezacordurilor în cadrul consiliului guvernatorilor", adaugă Alain Durre, economist şef la Goldman Sachs.

Pe lângă ţinta de inflaţie, revizuirea strategică demarată de Lagarde ar urma să includă şi un proces mai consesnsual de luare a deciziilor, efectele secundare provocate de instrumentele excepţionale precum dobânzile negative şi luarea în considerare a schimbărilor climatice.

Procesul de revizuire strategică ar urma să se încheie până la finele lui 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.