Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele ceh avertizează că UE trebuie să se pregătească pentru o posibilă revenire a lui Trump la Casa Albă

cbsnews.com
Donald Trump

Preşedintele Republicii Cehe, Petr Pavel, un general de armată care a activat în cadrul NATO, consideră că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru o posibilă victorie a lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale în SUA şi pentru posibile schimbări pe care o revenire a acestuia la Casa Albă le-ar aduce în politica Washingtonului faţă de Ucraina şi care "nu vor fi avantajoase pentru Europa", relatează marţi agenţia EFE.

Preşedintele ceh consideră că trebuie luat în calcul scenariul în care Trump, odată ajuns preşedinte, ar ajunge la un acord cu preşedintele rus Vladimir Putin asupra Ucrainei, lucru care "nu ar fi deloc avantajos pentru Ucraina şi nici pentru Europa", potrivit Agerpres.

"În acest caz, ne vom confrunta cu un fapt împlinit căruia va trebui să-i facem faţă", a anticipat Petr Pavel, vorbind în cadrul unui interviu acordat postului public ceh de radio Cesky Rozhlas.

"Nu este vorba aici despre perturbarea legăturii transatlantice şi punerea sub semnul întrebării a Statelor Unite ca aliat. Dar trebuie să admitem în mod realist că Donald Trump vede multe lucruri în mod diferit", a explicat preşedintele ceh, a cărui ţară s-a remarcat printre susţinătorii militari cei mai activi ai Ucrainei în războiul cu Rusia.

Dacă Trump va deveni din nou preşedinte, a continuat Petr Pavel, "va trebui să fim deja pregătiţi pentru asta, întrucât cu siguranţă vor fi unele consecinţe".

Fost şef al Statului Major al armatei cehe şi fost preşedinte al Comitetului militar al NATO, preşedintele ceh consideră că numărul limitat al soldaţilor ucraineni nu recomandă lansarea de noi acţiuni ofensive, astfel că după contraofensiva eşuată din vara anului trecut armata ucraineană ar trebui acum să se concentreze pe consolidarea liniilor sale defensive.

Pentru aceasta, explică el mai departe, Kievul are nevoie nu doar de arme defensive, ci şi de arme care să-i permită lovirea rutelor de aprovizionare ale armatei ruse, respectiv artilerie şi rachete ghidate cu rază mai mare de acţiune, precum şi avioane F-16.

"Numai un echilibru de forţe poate face ca ambele părţi să înţeleagă faptul că nu au perspective pentru noi succese şi că a sosit momentul pentru un acord", a concluzionat preşedintele ceh.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.