Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Cehiei le reamintește rușilor un detaliu istoric: 'NATO a fost deja în Ucraina!'

Le Monde
Petr Pavel

Președintele Republicii Cehe, Petr Pavel, este convins că, dacă forțele NATO oferă sprijin direct pe teritoriul Ucrainei, acțiunea nu va încălca nici măcar o normă internațională.

Petr Pavel a spus că este necesar să se facă distincția clară între desfășurarea trupelor de luptă și potențiala implicare a trupelor în anumite activități de „sprijin”, în care NATO are deja experiență.

„Trebuie amintit că, după anexarea Crimeei și ocuparea unei părți din Donbas, care a fost în esență un act de agresiune, deși la o scară mult mai mică decât în prezent, pe teritoriul ucrainean a operat o misiune de antrenament NATO, care la un moment dat a inclus mai mult de 15 țări și a numărat aproximativ 1.000 de oameni”, a amintit Pavel, relaetază Euractiv, care citează un interviu acordat televiziunii cehe.

A invocat dreptul internațional și Carta ONU

El a subliniat că din perspectiva dreptului internațional și a Cartei ONU „nu ar exista nimic care să împiedice trupele statelor membre NATO” să asiste la operațiunile din Ucraina.

Întrebat dacă va sprijini desfășurarea trupelor NATO pentru sprijin direct pe teritoriul ucrainean, Pavel a spus că nu va exclude să discute în continuare chestiunea.

„Cu siguranță nu aș respinge o dezbatere pe această temă. Dacă am putea fi de acord cu aliații că, de exemplu, în loc să antrenăm soldați ucraineni pe teritoriul statelor membre NATO și să transportăm mii de trupe în, să zicem, Polonia sau Cehia, ar fi mult mai logic să transportăm câteva zeci de instructori pe teritoriul ucrainean și să antrenezi soldați ucraineni acolo”, a spus el.

Context

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, atrage atenţia NATO că nu are sens să mai nege faptul trimiterii de militari ai alianţei în Ucraina.„Nu are rost să negăm în continuare”, a comentat Zaharova pentru Izvestia o declaraţie a ministrului polonez de externe, Radoslaw Sikorski.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.