Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Ciprului este optimist. Discuţiile de la Geneva au creat speranţe pentru reunificare

Convorbirile de pace organizate în această săptămână la Geneva, sub egida Naţiunilor Unite, au creat speranţe pentru ajungerea la o soluţie pentru reunificarea Ciprului, a declarat vineri preşedintele cipriot Nikos Anastasiades, informează AFP şi Reuters, conform agerpres.

''Am trasat un drum care creează speranţe'' în vederea unui acord, a declarat Anastasiades în faţa jurnaliştilor, după patru zile de discuţii cu liderul ciprioţilor turci, Mustafa Akinci, şi cu miniştri de externe din Grecia, Turcia şi Marea Britanie.

Citeşte şi: Instalarea lui Trump la Casa Albă aduce NORI NEGRI peste Balcani

Potrivit şefului statului cipriot, convorbirile cu privire la reunificarea Ciprului ar trebui să producă o modificare 'radicală' în situaţia securităţii insulei, garantată în prezent de Atena, Ankara şi Londra.

Discuţiile de la Geneva s-au încheiat joi cu angajamentul participanţilor de a se reuni săptămâna viitoare la nivel de experţi pentru a aborda chestiunea spinoasă a securităţii.

''Faptul că anunţul ONU evidenţiază o intenţie clară a participanţilor de a ajunge la o soluţie reciproc acceptabilă cu privire la securitate şi garanţii este un mandat acordat grupurilor de lucru de a elabora noi forme (de garanţii), acceptabile şi radical diferite de sistemul de garanţii din 1960'', a spus preşedintele cipriot.

Deşi mult în minoritate, ciprioţii turci controlează în prezent 37% din teritoriul insulei. Conform presei cipriote, partea greacă ar fi dispusă să le acorde 28,2% din viitorul stat, în timp ce partea turcă pretinde 29,2%.

În ceea ce o priveşte, Grecia doreşte încetarea regimului anacronic de garanţii de securitate şi plecarea celor 30.000 de militari turci staţionaţi în partea de nord a insulei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.