Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele CJ Covasna: Împușcarea urșilor este singura soluție

Facebook
urs ursi

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, susţine, într-un interviu pentru News.ro, că ordonanţa de urgenţă pregătită de Guvern, care permite intervenţia rapidă a autorităţilor în localităţile atacate de urşi, rezolvă doar parţial problema. ”În cazul urşilor care sunt prezenţi zilnic în localitate, nu-i mai poţi alunga. Extragerea imediată rezolvă problema în cazul în care este pusă în pericol viaţa oamenilor şi avuţia lor”, susţine Tamas Sandor, conform news.ro

Covasna este unul dintre judeţele în care urşii coboară în localităţi, printre oameni. Cât de amplă este problema?

Tamas Sandor, preşedintele CJ Covasna: S-a amplificat foarte mult în ultimii 5-6 ani de zile, interval în care populaţia de urşi s-a mărit cu aproape 50%. În 2016, am avut în judeţ aproximativ 1.250 de urşi, acum avem peste 1.900 de urşi. Dar nu se vede doar în statistică, ci în viaţa de zi cu zi, pentru că anul acesta prezenţa urşilor în localităţi a devenit un fenomen cotidian.

Cum explicaţi acest fenomen?

Tamas Sandor, preşedintele CJ Covasna: În 2016 s-a interzis vănătoarea urşilor. Rezolvarea acestei probleme se poate face prin intervenţie imediată, dacă ursul e în localitate, iar pe termen lung se poate rezolva prin intervenţie prealabilă, pentru a restabili echilibrul între om şi urs.

Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă…

Tamas Sandor, preşedintele CJ Covasna: Foarte bine face.

Odonanţă care presupune mai întâi alungarea ursului din localitate, apoi tranchilizarea animalului, iar în cazul în care ursul devine agresiv, împuşcarea lui. Rezolvă problema?

Tamas Sandor, preşedintele CJ Covasna: Rezolvă parţial problema, pentru că în cazul urşilor care sunt prezenţi zilnic în localitate, nu-i mai poţi alunga. Extragerea imediată rezolvă problema în cazul în care este pusă în pericol viaţa oamenilor şi avuţia lor.

Prin extragere imediată înţelegem împuşcarea ursului.

Tamas Sandor, preşedintele CJ Covasna: Împuşcarea sau eutanasierea ursului.

Asociaţiile de mediu susţin că ursul coboară printre oameni pentru că s-au tăiat pădurile. În judeţul Covasna cât s-a tăiat în ultimii 30 de ani?

Tamas Sandor, preşedintele CJ Covasna: ONG-iştii mint. În judeţul Covasna, nu a scăzut, ba chiar s-a mărit fondul forestier. ONG-iştii au văzut urs numai în desene animate. N-au văzut niciodată urs în realitate. Eu am fost technician silvic acum 35 de ani. M-am jucat cu pui de urs, am hrănit şi am spălat pui de urs, deci îi invit la dezbateri pe ONG-iştii care au fost mai aproape de urs ca mine. Până atunci, îi invit pe ONG-işti să vină la noi în localităţi, să vorbească cu oamenii, să vadă unde am ajuns din cauză că extragerea (vânătoarea – n.r.) a fost interzisă în ultimii ani. Oamenii se întâlnesc ziua cu ursul pe stradă.

Problema urşilor care atacă oameni în localităţi se rezolvă prin împuşcare, să spunem. Dar populaţia de urşi supradimensionată din păduri cum poate fi ţinută sub control?

Tamas Sandor, preşedintele CJ Covasna: Pe termen mediu, trebuie readusă în legislaţie şi în practică extragerea prealabilă a urşilor pentru a readuce un echilibru între urs şi om.

Asta înseamnă ca urşii bătrâni să fie vânaţi?

Tamas Sandor, preşedintele CJ Covasna: Da, asta înseamnă vănătoarea urşilor bătrâni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.